GOSPOJINSKI POST TRAJE NAJKRAĆE, ALI JE NAJTEŽI Ova pravila nikako ne smete prekršiti
Pravoslavni vernici 28. avgusta proslavljaju Uspenje Presvete Bogorodice, odnosno Veliku Gospojinu, a za taj praznik vernici se pripremaju postom koji se naziva Gospojinski i počinje 14. avgusta, na praznik Svetih mučenika Makaveja.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.
Ovaj post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. avgusta do 28, ali je stroži od božićnog i apostolskog. Sve vreme se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino. Takođe, za vreme ovog posta se obeležava i praznik Preobraženje Gospodnje 19. avgusta, kada sme da se jede i riba.
Kada pričamo o postu, najčešće govorimo o hrani, ali post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačavanju molitava i činjenju dobrih dela.
Možda vas zanima:

POSNE PUNJENE PAPRIKE: Neodoljiv spoj ukusa i mirisa za kraj Gospojinskog posta
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, donosimo vam predlog za jelo koje ćete obožavati.

Ako želite da se pričestite, ovako treba da postite: Pravilo broj 1 koje svaki vernik treba da zna
Tačno smo na sredini Gospojinskog posta, a ukoliko želite da se pričestite ovo treba da znate
Možda vas zanima:

POSNE PUNJENE PAPRIKE: Neodoljiv spoj ukusa i mirisa za kraj Gospojinskog posta
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, donosimo vam predlog za jelo koje ćete obožavati.

Ako želite da se pričestite, ovako treba da postite: Pravilo broj 1 koje svaki vernik treba da zna
Tačno smo na sredini Gospojinskog posta, a ukoliko želite da se pričestite ovo treba da znate
Možda vas zanima:

POSNE PUNJENE PAPRIKE: Neodoljiv spoj ukusa i mirisa za kraj Gospojinskog posta
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, donosimo vam predlog za jelo koje ćete obožavati.

Ako želite da se pričestite, ovako treba da postite: Pravilo broj 1 koje svaki vernik treba da zna
Tačno smo na sredini Gospojinskog posta, a ukoliko želite da se pričestite ovo treba da znate
Sveti Jovan Zlatousti piše: „Kažeš da postiš. Uveri me to u svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.“
Vernici poste kako bi pročistili svoju dušu i pronašli smirenje, ali se oslobodili i loših navika koje negativno utiču na njihov život. Cilj posta su unutrašnji mir i molitva, a kao nagradu vernici uzimaju pričešće za spasenje i čišćenje duše i tela. Post je posvećen Bogorodici, a veruje se da je posebno važan za žene i majke, njihov mir i radost i pričešće na praznik Velike Gospojine.

Sutra su sveti apostoli Prohor, Nikanor, Timon i Parmen: Trebalo bi izgovoriti ove reči za oprost grehova
Srpska pravoslavna crkva sutra slavi svete apostole Prohora, Nikanora, Timona i Parmena.

BILJKA ZVANA SRCE: Ovako se gaji omiljena saksijska lepotica!
Dovoljno će biti da joj obezbedite tri osnovna uslova i uzvratiće vam raskošnim sjajnim listovima i brojnim srcolikim cvetovima

Svaka srpska kuća treba da ima ovu biljku: Privlači mir i blagostanje
Hoja, poznata kao Isusova suza, simbol je ljubavi i mira. Oplemenjuje dom, lako se neguje i unosi toplinu, blagostanje i duhovnu harmoniju

Sutra je Trnova Petka – šta se radi a šta se ne sme na "ženski praznik"
Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.

ZEČIJE UŠI- BILJKA ZA KOJOM JE POLUDEO CEO SVET: Evo kako se gaji i održava ovaj cvet neodoljivog izgleda! (FOTO)
Ovaj sukulent je hit biljka među sobnim biljkama
Komentari(0)