ZAVRŠENA KOSAČKA MOBA U KAMENOJ GORI Dragoljub najbolji u tri države!

10:30

Aktuelno 0

Na završenom kosačkom Vimbldonu u Kamenoj gori Dragoljub Kijanović je osvojio titulu najboljeg kosača i, kako kažu, odneo je apsolutnu pobedu je mu u tri države nije bilo ravnog

Kosidba
Rina

U subotu, na desetoj „Kosačkoj mobi“ drugo mesto zauzeo je Dejan Bukvić, a u revijalnom delu, oko 20 kosača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine odmerilo je svoju brzinu i umeće ručnog košenja. Ni temperatura od preko 35 stepeni nije sprečila ovogodišnje učesnike da otkuju kose i nastave tradiciju. Kao i prethodnih, i ove godine kosidba je imala takmičarski karakter, ali kako ističu i učesnici i organizatori, to je nešto što je ovde u drugom planu. Druženje, negovanje tradicije i primer generacijama koje dolaze na prvom su mestu.

Nakon proglašenja najboljih kosača, usledila su nadmetanja u vuči balvana volovskom zapregom i bacanju živog jajeta. U obe discipline najbolji je bio Dejan Bukvić iz Sjeverina.

- U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljali važan i težak posao. Ta tradicija sačuvana je i u Kamenoj gori - kazali su organizatori za agenciju RINA.

Zahvalnicu za najbolji kvalitet otkosa osvojio je Radenko Gluščević.

 

 

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading