Pravio ručno deo po deo, a sve trajalo preko dve godine dok ga nije potpuno sam sklopio: Radoslav iz Kragujevca napravo repliku prvog automobila u istoriji koji je uvezen u Srbiju

16:00

Aktuelno 0

Češko vozilo tada je koštalo čitavo bogatstvo

automobil
Rina

Zaljubljenik u stare automobile Radoslav Matović iz Kragujevca nije odustao dok nije potpuno sam, deo po deo i ručno napravio repliku prvog automobila u istoriji koji je uvezen u Srbiju. Bilo je to 1903. godine 3. aprila kada je na beogradsku železničku stanicu stigao automobil je marke "neselsdorf" pravljen je u mestu Koprivica, u današnjoj Češkoj, u fabrici iz koje je iznikla poznata "Tatra".

- Prvi automobil u Srbiju uvezao je oficir i sin bogatog trgovca Boža Radolovića, koji je taj model svega nekoliko meseci ranije video na sajmu u Beču. Još uvek nije poznato koliko ga je tada platio ali govorilo se da je reč o pravom bogatstvu. Pošto je to bila potpuna nepoznanica za tadšanji srpski svet, Raduloviću su angažovali fabričkog vozača i mehaničara da obuči beogradskog fotocinkografa Sretena Kostića da upravlja ovim skupocenim automobilom i on tako postaje prvi srpki voza, kaže ta RINU Radoslav.

Na ideju da napravi repliku upravo tog modela naš saogovornik kaže da je došao sasvim slučajno i to videvši njegovu fotografiju. Od tada je Radoslav zasukao u rukave i počeo da pravi deo po deo, za šta mu je bilo potrebno oko dve i po godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Našao sam stari benzinski motor, jer su se tada oni koristili, uneo sam u svoju radionicu i po izgledu na fotografiji koju sam imao krenuo sam u pravljenje delova ručno. Krenuo sam od pravljenja šasije, a zatim i drugih delova, od vrata, instrument table, signalizacije i sedišta. Sada je on završen i što je najbitnije u voznom je stanju. Zbog motora morao sam da stavljam usporivače, kako auto ne bi mogao da razvije neku veliku brzinu, već upravo onoliku koja je u to vreme bila predvidjena, do 40 na sat, otkriva Radoslav.

Za kraj dodaje da mnogi nisu verovali da ću uspeti u svojoj nameri da napravi fantastičnu repliku prvog automobila uvezenog u Srbiju, i da su mnogi bili skeptični da će do kraja istrajati u svojoj nameri, ali ovaj Kragujevčanin ih je sve demantovao jer njegov automobil, neprocenjive vrednosti, jezdiće srpskim putevima.

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Komentari(0)

Loading