POSLE VELIKOG POPLAVNOG TALASA Popisuje se šteta širom Srbije – stradali mostovi, putevi, zasadi

10:00

Aktuelno 0

Više od dve hiljade domaćinstava na teritoriji Jagodine pretrpelo je štetu, od toga oko 600 u samom gradu. Najteže su stradala sela Dragoševac i Trnava

POSLE VELIKOG POPLAVNOG TALASA Popisuje se šteta širom Srbije – stradali mostovi, putevi, zasadi
Printscreen/Facebook

Posle velikog poplavnog talasa u Srbiji, otklanjaju se posledice i procenjuje šteta u 56 gradova i opština.

U Kraljevačkom kraju bujični potoci odneli su 15 mostova na magistralnim, regionalnim i seoskim putevima. Samo u selu Lazac urušili su šest. Mnogima su uništeni i usevi.

“Mi imamo problem što će ovo do kuće doći, mi ne možemo ni preko mosta da pređemo zbog ovih poplava, danas su nam obezbedili da možemo bar peške da pređemo“, kaže meštanin Ivan Kanković.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Više od dve hiljade domaćinstava na teritoriji Jagodine pretrpelo je štetu, od toga oko 600 u samom gradu. Najteže su stradala sela Dragoševac i Trnava.

“Sve je prazno, ovde smo nešto krpili od komšiluka da preživimo dan dva, drugo ništa nemamo, sve je otišlo", kaže Miroljub Milošević iz Dragoševca.

Načelnica opštinske službe finansija, privrede i komunalnih delatnosti Gordana Jovanović ističe da je poljoprivreda najviše ugrožena jer je preko 650 hektara pod vodom, a reč je o zasađenim površinama.

U Koceljevi šteta u svakom selu

U Koceljevi su se izlili svi vodotoci, u svakom selu ima problema i štete.

“Ovde je mulja bilo do kolena, čizme su bile pune kad se voda povukla posle, to je bilo nenormalno. Vi iamte dete sa posebnim potrebama? Meni je to bilo najteže kada sam morao da grabim kolica i dete, ajd poplave sve, ali to mi je bilo najteže“, kaže Dragan Terzić.

Predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić ističe da preliminarni rezultati pokazuju da je šteta oko 500 miliona dinara.

“Od toga su preko 300 u poljoprivredi, 180 miliona na putnoj infrastrukturi, 150 miliona na vodnoj infrastrukturi, šteta na poplavljenim objektima, kućama i privatnim posedima je oko 48“, rekao je Ilinčić.

Propada rod malina u Rasinskom okrugu

Komisije za procenu šteta su i u Rasinskom okrugu. Na terenu su sa članovima Vladine radne grupe. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković obišla je Rasinski okrug.

"Taman napravimo dođe voda i odnese. Ko zna koliko puta smo radili tako, tako da je veliki problem. Evo počinju sad maline da se beru, ljudi ne mogu da priđu ni tamo ni vamo, to propada", ističe Miroslav Milosavljević iz Lepenica.

Predsednica Opštine Brus Valentina Milosavljević navodi d asu do sada pristigli zahtevi za štetu na oko 97 hektara i da je šteta je procenjena u iznosu od oko 138 miliona dinara.

Ministarka Tanasković kaže da je važno da se popiše sve što je uništeno.

“Da komisije iz jedinica lokalne samouprave izađu, utvrde da se to stvarno tako dogodilo, pošalju nama zahtev, a mi ćemo naći način kako da građanima to nadoknadimo“, rekla je Tanaskovićeva.

U opštini Brus najveća šteta pričinjena je u selu Lepenac. nabujala Rasina srušila je most i odsekla istoimeni manastir iz 14. veka i brojne voćne zasade.

Komentari(0)

Loading