PROIZVOĐAČI STRAHUJU OD NISKIH CENA Malina dobro rodila, ali zbog slabijeg kvaliteta ove godine im nude samo 200 dinara za kilogram
Malinari strahuju i od niske otkupne cene. Obeshrabrila ih je objava beogradske hladnjače "Lukowa" da će na dva otkupna mesta u Šapcu i Dragincu kilogram malina plaćati 200 dinara sa porezom

Prve maline se od juče beru u mačvanskom kraju gde su otvorena i otkupna mesta, a simobolične količine tek zrelog "cvenog zlata" se primaju bez poznate otkupne cene. Ovih dana se samo podbiraju prvi zreli plodovi, a prava velika berba bi, najavljuju, trebalo da krene za nekoliko dana.
- Malina je dobro rodila, ali su nepovoljne vremenske prilike uticale na slabiji kvalitet. Zbog čestih i obilnih kiša već sada ima buđavih plodova. Najavljuje se dosta kišnih dana do kraja meseca i to će se još više odraziti na kvalitet - kaže proizvođač iz Bogatića.
Malinari strahuju i od niske otkupne cene. Obeshrabrila ih je objava beogradske hladnjače "Lukowa" da će na dva otkupna mesta u Šapcu i Dragincu kilogram malina plaćati 200 dinara sa porezom.
- To je sramotno niska cena i ne znam od koga će je kupiti tako jeftino. Mislim da je to samo"probni balon" pred početak pune berbe u Mačvi gde malina prvo dozreva. Nas je, na sreću, obišao grad, za razliku od Zapadne Srbije gde će rod biti manji i ja verujem da će cena biti 300 dinara i da će rasti kako berba bude odmicala jer maline neće biti dovoljno - optimista je proizvođač iz okoline Šapca.
Poznavaoci prilika, međutim, nemaju dobre prognoze za malinare i ističu da bi cena od 200 dinara za kilogram mogla da bude maksimalna po kojoj će se prodavati ovogodišnji rod, piše Telegfaf.rs.
- Malina koja je prošle godine otkupljivana po 600 dinara, izvozi se po 260 do 280 dinara. Hladnjače su poslovale sa velikim gubicima, neke su i zatvorene, a velike količine prošlogodišnjeg roda još nisu isplaćene proizvođačima. Kada se sve uzme u obzir teško da otkupna cena može da bude viša od 200 dinara - naveo je izvor.

DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

ZAŠTO PARADAJZ PUCA I PRE BRANJA I 6 NAČINA DA TO SPREČITE: Savet iskustnih baštovana
Čim se paradajz "raspukne" dok je još na stabljici - to znači samo jedno: ubrzano propadanje

Gde greši srpski narod kad obeležava zadušnice? Sveštenik kaže da često imamo pogrešna uverenja kad idemo na groblje
Zadušnice su dan koji je određen da se snažnije i jasnije posvećemo mrtvim pokojnicima

Sutra su letnje Zadušnice: Ovo nikako ne nosite na groblje
Letnje Zadušnice, koje se u narodu nazivaju još i Duhovske, obeležavaju se uvek subotom i to pred praznik Svete Trojice (Duhovi ili Pedesetnica), što je 50 dana posle Vaskrsa i 10 nakon Spasovdana.
Komentari(0)