Sezonsko i domaće voće uvek je bolja opcija od uvoznog, ali ponekad je zaista teško prepoznati domaću jagodu, jabuku ili drugo voće.

Sezona jagoda je počela, a trgovci se koriste svim sredstvima da bi imali što bolju prodaju. Ali kako da razlikujete domaće jagode od onih uvoznih?
Sezonsko i domaće voće uvek je bolja opcija od uvoznog, ali ponekad je zaista teško prepoznati domaću jagodu, jabuku ili drugo voće. Postoje i mnoge prevare da bi se jagode bolje prodale što je više nego dobar razlog znati kako prepoznati domaću jagodu od uvozne, piše n1info.hr.
Možda vas zanima:

BIĆE SVEŽE I DO 7 DANA Uz jedan trik sačuvajte svežinu jagoda, ovako se neće pokvariti
Sezona jagodičastog voća zvanično je počela ovog meseca i traje do kraja septembra. Jagode su preplavile pijace i prodavnice voća.

Prodavačica napustila štand sa jagodama, ostavila novac i neobičnu poruku: "Nisam ni sumnjala da će se ovo dogoditi"
Prodavačica jagoda iz Ivanić Grada postala je internet senzcija nakon što je njen gest postao viralan na društvenim mrežama. Naime, ona je ostavila jagode, kutiju sa novcem, kao i cedulju u kojoj je navela da ljudi sami mogu da vrate sebi kusur. Epilog je da nijednog dinara nije falilo u kasi.
Možda vas zanima:

BIĆE SVEŽE I DO 7 DANA Uz jedan trik sačuvajte svežinu jagoda, ovako se neće pokvariti
Sezona jagodičastog voća zvanično je počela ovog meseca i traje do kraja septembra. Jagode su preplavile pijace i prodavnice voća.

Prodavačica napustila štand sa jagodama, ostavila novac i neobičnu poruku: "Nisam ni sumnjala da će se ovo dogoditi"
Prodavačica jagoda iz Ivanić Grada postala je internet senzcija nakon što je njen gest postao viralan na društvenim mrežama. Naime, ona je ostavila jagode, kutiju sa novcem, kao i cedulju u kojoj je navela da ljudi sami mogu da vrate sebi kusur. Epilog je da nijednog dinara nije falilo u kasi.
Možda vas zanima:

BIĆE SVEŽE I DO 7 DANA Uz jedan trik sačuvajte svežinu jagoda, ovako se neće pokvariti
Sezona jagodičastog voća zvanično je počela ovog meseca i traje do kraja septembra. Jagode su preplavile pijace i prodavnice voća.

Prodavačica napustila štand sa jagodama, ostavila novac i neobičnu poruku: "Nisam ni sumnjala da će se ovo dogoditi"
Prodavačica jagoda iz Ivanić Grada postala je internet senzcija nakon što je njen gest postao viralan na društvenim mrežama. Naime, ona je ostavila jagode, kutiju sa novcem, kao i cedulju u kojoj je navela da ljudi sami mogu da vrate sebi kusur. Epilog je da nijednog dinara nije falilo u kasi.
Kako prepoznati domaću jagodu?
Jagode koje su uzgajane u domaćim plastenicima ili poljima takođe mogu biti tretirane pesticidima, a to što su domaće ne isključuje tu opciju. Ali s domaćim jagodama barem znate da nisu prošle nekoliko granica, više pakovanja, vožnju i ko zna kakvo tretiranje. Uz to, kupovinom domaćih proizvoda podržavamo lokalne proizvođače, a time i celokupnu ekonomiju. I ono, možda najvažnije, domaće jagode su naprosto ukusnije od uvoznih.
Razlika kupljene i domaće jagode je u par karakteristika – ukusu, boji, mirisu i izgledu.
Ukus domaće jagode
Glavna razlika domaće i kupljene jagode je u ukusu. Kao i razlika kod uvoznog i domaćeg paradajza, jagode proizvedene lokalno imaće puno intenzivniji ukus. Neće se imati utisak kao da su plastične ili kao da bi trebalo da im dodate šećera da bi imale barem neki ukus. Domaće jagode imaju jak, sladak i ukusan ukus koji ostaje u ustima i nakon konzumiranja. Takođe, kad se koriste u kolačima, daju snažnu aromu.

Miris domaće jagode
Kupljene uvozne jagode vrlo često nemaju nikakav miris ili je on vrlo slab. Kao i kod ukusa, on će biti polovičan i jedva će podsećati na jagodu. Razlog za to je što se uvozne jagode često beru dok nisu zrele i crvene. Boju i miris daje sunčeva svetlost koja u ovom slučaju izostaje, prenosi City Magazine.
Oblik domaćih jagoda
Za razliku od uvoznih jagoda, domaće jagode će biti nepravilnog oblika, s deformacijama i pukotinama. U poslednje vreme se kod uvoznih jagoda primećuju vrlo veliki plodovi. Kod domaćih jagoda je to retkost te će većina biti srednje veličine i pune nepravilnosti u obliku. Uz to, uvozne jagode su jako tvrde na dodir i dok se jedu, dok su domaće puno mekše.
Boja domaće jagode
Dok su uvozne jagode intenzivne crvene boje, domaće ne moraju biti takve. Svakako, to zavisi od sorte, ali domaće jagode variraju od svetlocrvene do tamnocrvene boje. Boja domaće jagode unutra može biti puno svetlija od spoljašnjeg dela, dok će uvozne jagode biti jarko crvene iznutra i spolja.
Peteljka kod domaće i uvozne jagode
Jedan od elemenata po kojem možete prepoznati domaću jagodu je i njena peteljka. Naime, kod domaćih jagoda je peteljka bledo zelena, a razlog za to je to što su nedavno ubrane. Ako je peteljka tamnija, znači da je prošlo više vremena od berbe. Razlika je i u semenkama; domaća jagoda će imati puno više semenki od uvozne.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Ofarbala uskršnja jaja PIRINČEM i sve oduševila prizorom - Veoma brz i jeftin način za MAGIČNU šaru
Uskrs se bliži, potrebno je sakupiti što više kreativnih ideja kako biste imali što lepše dekorisana jaja, a sve u svemu ovaj posao, ponekad je i povod da se ljudi u porodici okupe i rade zajedno nešto zabavno, kreativno i na kraju korisno.

Danas slavimo Cveti, praznik velike sreće – evo koji su narodni običaji na ovaj dan
Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Uvek pada u nedelju, dan nakon Lazareve subote, i nedelju dana pre Uskrsa.

Cvet koji danas dobijete otkriva sudbinu: Ako jutros na Cveti prvo uradite ovo, želja će vam se ispuniti
Na Cveti ne biramo mi cveće – ono bira nas! Evo šta znači ako vam baš danas neko pokloni cvet – i kakvu želju treba da zamislite čim uđete u kuću

7 vrsta cveća koja se sade u aprilu i bujno cvetaju sve do prvog mraza: Lako se sade i jednostavno održavaju, a svi će biti ljubomorni na čaroban izgled vašeg
Možete imati baštu u svom dvorištu poput onih iz časopisa koje vam oduzumaju dah i to bez mnogo truda.
"Za Vaskrs se nikako ne peče svinjetina": Čime da se omrsimo na vaskršnje jutro i zašto se obavezno mesi pogača objašnjava etnolog Ašanin
Etnolog Snežana Ašanin navodi da je izuzetno važno voditi računa o običajima, a koji su vezani za Vaskrs pročitajte u nastavku teksta
Komentari(0)