SPREMA SE REVOLUCIJA U SRPSKIM ŠKOLAMA Deci se zabranjuje korišćenje mobilnih telefona?

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Forum srednjih stručnih škola pozvao je da se što pre realizuje akcija "Stop mobilnim telefonima", odnosno da se zabrani upotrebe mobilnih telefona u školama.

SPREMA SE REVOLUCIJA U SRPSKIM ŠKOLAMA Deci se zabranjuje korišćenje mobilnih telefona?
Pexels

 

Kako je rekao i predsednik ovog foruma Milorad Antić, odluka o akciji donesena je još pre 100 dana na sastanku radne podgrupe, međutim, prema njegovim saznanjima, nijedna srednja škola u Beogradu još uvek zabranu nije uvela.

Antić objašnjava da su njegove kolege većinom za ovu zabranu, ipak, završna reč je na direktorima koji se, za sada, nisu odazvali pozivu da uvedu zabrane.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Apelujem na sve direktore škola da usvoje ovu zabranu. Što je direktorima teško da zakažu savet roditelja ili nastavničko veće? Naravno da i nastavnici moraju više da se pripreme za čas kada nemaju monitore, ali svi moramo više da radimo kako bi škola bolje funkcionisala. Kada se koriste mobilni telefoni od časa nema ništa - navodi on.

Kako objašnjava, skoro je nekoliko osnovnih škola uvelo ovu zabranu u Srbiji, međutim te brojke su na nivou statističke greške. Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo više da bi se neka promena i videla u praksi.

Disciplina će biti mnogo veća

- Deca će biti skoncentrisanija na nastavu i više će slušati nastavnike ako ne gledaju u mobilni telefon, disciplina će biti mnogo veća. Oni se na času snimaju i slikaju i dolazi do pometnje. Otpor će sigurno da postoji u početku ako im se telefoni zabrane. Čak je i meni teško kada nemam ceo dan mobilni telefon, ali na sve se čovek navikne. Naučiće tako i više im neće biti potreban. Pojedini direktori nisu sposobni, iako im je ministarstvo uputilo dopis i svi znaju zaključke radne podgrupe, niko ništa nije preduzeo. Mi nismo pokrenuli akciju da bismo se nekom inatili već da bi čas bio koristan i da niko nikog ne bi snimao i podsmevao se - dodaje naš sagovornik.

Predlog predsednika Foruma srednjih stručnih škola je da se telefoni ili ostave u kutiju ispred nastavnika ili na prvu klupu, a kada se oglasi zvono za kraj časa uzmu svoje uređaje i normalno nastave dan.

- Prvo pitanje nastavnika treba da bude "ko nije ostavio svoj telefon", a ukoliko takvih ima treba pozvati psihologa i pedagoga, pa da se vidi u čemu je problem. Prošlo je sto dana od kako smo doneli odluku i ništa nije preduzeto - zaključuje Antić.

Seoska škola u Vršcu naterala decu da se više druže i bolje prate nastavu

Škola i selu pionir kada je zabranila nošenje telefona u školu u pitanju. Nastavnici i đaci primećuju da je odluka o zabrani uticala da se učenici više druže na odmorima, a i manje se ometa nastava. Ovaj primer počele su da slede i škole u okolnim selima i Vršcu.

Direktorka OŠ "Branko Radičević" u Uljmi zajedno sa Savetom roditelja i prosvetnim kadrom donela je odluku da se od septembra zabrane mobilni telefoni u školi.

- Davno su prosvetni radnici primetili da deca na časovima zaborave da isključe mobilne telefone i onda se čuju, ometaju nastavu, a na odmorima su snimali jedni druge i stavljali to na društvene mreže. Nisu se družili - navela je Olivera Klarić, direktorka OŠ "Branko Radičević".

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

 

 

Povratak na selo

NAJBOLJA ODLUKA ZA STEFANA Kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pa pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom!

Aktuelno

17:00

21 maj, 2024

Čačak - Sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu ili da se vrate da žive na selu, naročito u onima koji imaju dobru infrastrukturnu povezanost sa obližnjim gradovima. Bračni par Jovanović, Stefan i njegova supruga jedni su od onih koji su svetla velikog grada menjali za život u mirnim Kukćima nadomak Čačka. Preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu dobili su 10.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Komentari(0)

Loading