BABINI JARCI? U BEOGRADU SE DESIO REDAK VREMENSKI FENOMEN! Svi su mislili da je sneg u martu, građani šokirani prizorima na nebu

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

U Beogradu došlo je do padavina koje podsećaju na sneg, ali radi se o jednom retkom vremenskom fenomenu!

BABINI JARCI? U BEOGRADU SE DESIO REDAK VREMENSKI FENOMEN! Svi su mislili da je sneg u martu, građani šokirani prizorima na nebu
Tanjug/Vladimir Pori

U Beogradu je juče oko 14 časova došlo do padavina koje podsećaju na sneg, ali radi se o retkom vremenskom fenomenu koji je zadesio Srbiju. Radi se o fenomenu koji se zove "krupa" i za koji veći deo stanovništva nije ni čuo.

Da li je u Beogradu danas padao sneg ili krupa, raspravljaju se Beograđani. U jednom momentu, u prestonici su mogle da se vide krupne pahulje koje nosi vetar. Trajalo je kratko, ubrzo je sinulo sunce, ali je dilema ostala - da li je ovo uopšte bio sneg i šta je to zapravo krupa, koju su meteorolozi i najavili kao moguću.

BABINI JARCI? U BEOGRADU SE DESIO REDAK VREMENSKI FENOMEN! Svi su mislili da je sneg u martu, građani šokirani prizorima na nebu Tanjug/Vladimir Pori
 

Svi pitaju: ŠTA JE KRUPA?

Kako se navodi na vikipediji, krupa je vrsta visoke padavine karakteristična za zimski deo godine, ali se javlja i tokom leta. Izlučuje se u vidu "okruglastih belih, neprozirnih i trošnih zrna veličine dva do pet milimetara". Najčešće pada zajedno sa snegom i kišom, a prilikom kontakta sa podlogom se rasprskava, objašnjenje je.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Srbiji se ovih dana javljaju dve neobične meteorološke pojave - krupa i pljusak snega. Krupa je, piše meteorolog Đorđe Đurić za portal Telegraf. veoma retka pojava i u našim predelima javlja se uglavnom pri kraju zime.

Kako objašnjava, za nastanak krupe potrebna je hladna i nestabilna vazdušna masa uz nisku nultu izotermu. Potreban je i izražen temperaturni gradijent, pogotovo u nižim slojevima atmosfere. U tom sloju temperatura vazduha naglo opada sa visinom. Krupa se formira u konvektivnim oblacima (oblaci vertikalnog razvoja) koji su od donje baze do vrha u sloju sa negativnom temperaturom vazduha. Reč je uglavnom o sloju plitke konvekcije. U takvim oblacima prisutno je mešanje ledenih kristala i prehlađene vode, tako da se u njima formiraju i pahulje i zrna krupe.

"Zrna krupe nastaju rastom ledenih kristala i pahulja (tečna voda na negativnoj temperaturi). Da li će padati pljusak krupe ili snega, zavisi od temperature u oblaku. Što niža temperatura, veća je verovatnoća da će padati pljusak snega", piše Đurić.

Pri padanju krupe, temperatura u prizemlju može biti dosta visoka, čak i do 10°C, ali ona vrlo brzo opada sa porastom visine, tj. veoma je izražen temperaturni gradijent, pa se već tako na 850 izobarskoj površini temperatura može spustiti i na oko -5°C. Ova pojava je retka i uobičajena krajem zime, naročito tokom marta.

Babini jarci

Često u martu ne pada baš pravi sneg, više nešto na pola puta između kiše i snega. U narodu se ta pojava zove babini jarci.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Komentari(0)

Loading