Pustimo psa da ih juri kako bi što više trčale: Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca

20:00

Aktuelno 0

Vukovići prate trendove kako bi njihovo meso bilo što kvalitetnije

Pustimo psa da ih juri kako bi što više trčale: Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca
Rina

U domaćinstvu Vukovića iz gornjomilanovačkog sela Srezojevci stočarstvom su se bavili odvajkada, ali su se u poslednjih nekoliko godina opredelili isključivo za svinjarstvo. U posao je uključena čitava porodica i nekoliko generacija. Da bi njihovo meso bilo konkuretno na tržištu, podmladak porodice prati aktuelne trendove, a uzgoj svinja moravki prilagođen je tržištu. Cilj je bio da se tradicioanlna masna grla, pretvore u mesna stoga su prvo svinje iz zatvorenih obora pustili na otvoreno i promenili im način ishrane.

- U razgovoru sa stručnjacima za ishranu domaćih životinja, uveli smo recepturu gde će obavezan obrok da bude surutka i to se pokazalo izuzetno dobro, jer veliku količinu masti pretvara u proteine. Ove svinje moravke su poznate po tome što imaju veliku količinu masti uz ovakvu ishranu dođe do mešanja masti sa mesnatim delom i dobije se onaj pravi file. Mi smo imali svinju od 167 kilograma koja je imala pančetu a ne slaninu sapunjaru kao do sad”, kaže za RINU Želimir.

Međutim, sama surutka nije bila dovoljna da bi kvalitet mesa bio vrhunski, pa je Želimir odlučio da im uvede I obavezne fizičke aktivnosti u svinjskoj teretani na otvorenom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Možda je nekome smešno, ali prvo smo im u baštu ubacili jednog kerića koji ih je jurio, da one ne bi ležale na jednom mestu, već su morale da se kreću. Onda smo im razdvojili na dve različite strane pojilište od hranilišta na terenu koji ima veliki uspon, tako da su i tada morale poprilično da se šetaju”, ističe ovaj domaćin.

Želimir uživa u svom poslu, a svoje ljubimice naziva gimnastičarkama i svaki trenutak koristi da im ugodi, a svoje vreme odmora provodi opet zajednosa njima.

Pustimo psa da ih juri kako bi što više trčale: Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca Rina
 

- Imam jedan kamen ispred bašte gde su svinje ograđene i kad se umorim sednem na njega i odmorim i srce i dušu. Gledam svoje lepotice i lepotane koji imaju svaki po jedno stablo šljive, slušam kako krckaju grančice, kako riškaju, nekome je odmor u kafiću ili na pecanju a meni je ovde odmor, mnogi kažu da sam lud, ali ja ne marim”.

Pustimo psa da ih juri kako bi što više trčale: Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca Rina
 

Iako je dosta toga prepustio mlađima u ovom poslu je i dalje starina Aleksandar koji sa ponosom pokazuje pune obore i iako mu je 80 godina još se ne predaje.

- Sa krmačama za sada imamo oko 100 grla, ustajemo u pet, da ih namirimo I nije nam teško, jer svaki posao koji radiš moraš prvo da voliš, a kad radiš sa puno predanosti, stiže I zarada”, tvrdi on.

Pustimo psa da ih juri kako bi što više trčale: Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca Rina
 

Ono čemu Vukovići takođe pridaju veliki značaj jeste uzgoj veprova jer kvalitetan rasplodni materijal takođe je od izuzetne važnosti. Stoga, veprovi na ovoj jedinstvenoj farmi imaju poseban tretman, a Žućko se pokazao kao pravi Don Žuan.

Pustimo psa da ih juri kako bi što više trčale: Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca Rina
 

- On je za te stvari doktor, to treba posmatrati na licu mesta, mnogi bi mogli mnogo da nauče”, kaže u šali Želimir i dodaje da Žućku iako ima preko 350 kilograma težina ne predstavlja nikakav problem.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Povratak na selo

NAJBOLJA ODLUKA ZA STEFANA Kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pa pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom!

Aktuelno

17:00

21 maj, 2024

Čačak - Sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu ili da se vrate da žive na selu, naročito u onima koji imaju dobru infrastrukturnu povezanost sa obližnjim gradovima. Bračni par Jovanović, Stefan i njegova supruga jedni su od onih koji su svetla velikog grada menjali za život u mirnim Kukćima nadomak Čačka. Preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu dobili su 10.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Komentari(0)

Loading