ČUDA SE DOGAĐAJU! Uzgoj PISTAĆA u SRBIJI je moguć, dolaze iz Grčke a ne prestaju da rađaju i u Nišu

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Prinos i do 15 kg po stablu, evo kako se gaje pistaći u Srbiji!

ČUDA SE DOGAĐAJU! Uzgoj PISTAĆA u SRBIJI je moguć, dolaze iz Grčke a ne prestaju da rađaju i u Nišu
Shutterstock

Zdrava, a ne tako jeftina grickalica pistaći, omiljena je mnogima, ali nažalost retko kada nam je na stolu zbog cene u marketima. To nije slučaj sa Nišlijom Vitomirom Igićem. Ovaj Nišlija je još pre deset godina doneo iz Grčke dva stabla pistaća, ne sluteći da će ona ostati i rađati na tlu Donjeg Matejevca kod Niša. Ipak, čuda se događaju i Vitomiru njegova stabla donesu od 10 do 15 kilograma pistaća godišnje.

Za Vitomira sada već nije ništa neobično jer kada uspevaju u Iranu koja ima sličnu klimu, zašto ne bi i kod nas. Sa druge strane čudi se da to poljoprivrednici do sada nisu otkrili i da im upravo pistaći budu deo proizvodnje a i naše srpske privrede.

ČUDA SE DOGAĐAJU! Uzgoj PISTAĆA u SRBIJI je moguć, dolaze iz Grčke a ne prestaju da rađaju i u Nišu Printscreen/Youtube
 

Zahvaljujući eksperimentu ovoj porodici već 10 godina rađaju pistaći. Beru ih i kroste isključivo za njihove potrebe, ne prodaju. To su velika drveća, poput oraha. Vitomir objašnjava da se oni bolje ponašaju nego neka naša druga voća. Zahteva samo jeno rano prskanje i ništa više. Njehova supruga Slavica objašnjava da pistaće koriste za njihove potrebe.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dodaju da su komšije oduševljene kada vide stablo, ali ih za sada niko ne sadi. Čuli su da su počele da se prodaju sadnice u Srbiji, tako da ih verovatno ima u još nekom kraju.

Pistaći su veoma zdravi, kao i svako orašasto voće, pa porodica Igić ne razume ljude zašto ih ne sade kada su oni dokazali da mogu veoma uspešno da uspevaju.

To  su dvodome biljke, imaju samo jedan pol cvetova i zato je potrebno imati mušku i žensku biljku. Muške biljke oprašuju radijus od 30 metara, tako da najudaljenija ženska sadnica ne sme biti 15 metara udaljena od muške. Pistaći rastu u formi stabla i dostižu visinu od šest metara i širinu krošnje od oko 4,5 metara.

Najviše se gaji na grčkom ostrvu Krit. Sadnice pistaća počinju da plodonose u petoj godini ukoliko su kalemljene (u trećoj ukoliko su dvogodišnje sadnice). Posle deset godina imaju prinos 15 kg čistog ploda, što je maksimalan rod u našim proizvodnim uslovima.

(Niške vesti)

Postoji uzgajivač i u blizini Kruševca, pogledajte sledeći video:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Nebojša Đurić

Njegova medalja sija kao zlato, a pasoš spreman za Olimpijske igre: Paraatletičar Nebojša Djurić zasluženo na putu za Pariz

Aktuelno

18:00

19 jul, 2024

Povodom osvajanja srebrne medalje na Svetskom paraatletskom prvenstvu u Japanu i plasmana na Paraolimpijske igre u Parizu u kabinetu gradonačelnice Užica, priređen je prijem za paraatletičara Nebojšu Đurića i njegovog trenera Miloša Zarića. Uz čestitke na osvajanju medalje i sjajnom rezultatu, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević poželela je Đuriću novo odličje u Parizu i poručila da će sportisti kao i do sada imati punu podršku grada.

Komentari(0)

Loading