DANAS SU BELE POKLADE, POSLEDNJA NEDELJA PRED VASKRŠNJI POST Svi koji žele da očiste dušu od greha poštuju običaje

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Poklade su zadnji dan pred početak svakog od četiri velika posta.

DANAS SU BELE POKLADE, POSLEDNJA NEDELJA PRED VASKRŠNJI POST Svi koji žele da očiste dušu od greha poštuju običaje
Shutterstock

Crkva i pravoslavni vernici danas, 26. februara 2023. godine, obeležavaju Bele ili Velike poklade. Ovaj praznik označava poslednji dan pred početak Vaskršnjeg posta.

Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

DANAS SU BELE POKLADE, POSLEDNJA NEDELJA PRED VASKRŠNJI POST Svi koji žele da očiste dušu od greha poštuju običaje Rina
 

Glavni običaj ovog dana jeste veliko slavlje, širenje radosti, muzika i pesma. To je dan šale, smeha, plesa i igri. Nekada su kolone dece išli ulicama i selima, šalili se, pevali i smejali - verovalo se da to odbija negativnu energiju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bele poklade su dobile naziv po beloj hrani koja se tog dana služi na trpezi. Jede se bela hrana, sir, jaja i mlečni proizvodi. To je poslednja nedelja pred Veliki post u kome se vernici uzdržavaju od hrane, pića i loših misli.

Jedan od starijih običaja jeste da su deca maskirana odlazila od kuće do kuće i tražila jaja, a onda bi ih odrasli darivali slatkišima, čokoladama, bombonama. Maskirane povorke se daruju, plešu i simbolizuju radost.

DANAS SU BELE POKLADE, POSLEDNJA NEDELJA PRED VASKRŠNJI POST Svi koji žele da očiste dušu od greha poštuju običaje Shutterstock/Poklade
 

Smatra se da za Bele ili Velike poklade treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, kako bi se duša očistila, rasteretila, i da bismo se pripremili za Veliki post i pričest.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading