JEDNA STVAR U ČAČKU SE NE PRAŠTA Pomisle da mogu biti vegetarijanci, a onda im vruće prasence stigne na sto i sve pada u vodu

Izvor: LS

20:00

Aktuelno 0

Mladi pečenjar iz Ježevice otkriva tajne svog zanata

JEDNA STVAR U ČAČKU SE NE PRAŠTA Pomisle da mogu biti vegetarijanci, a onda im vruće prasence stigne na sto i sve pada u vodu
Rina

Zbog velikog broja pečenjara načičkanih uz čačansku magistralu, ovu deonicu puta često nazivaju i "prase-štrase".  Međutim, u prliog onima koji tvrde da je grad na Moravi prestonica srpskog pečenja ide i čnjenica da ugostiteljskih objekata ove namene ima svuda, pa čak i u selima.  Jedna od najstarijih već godinama postojii u Ježevci, a zbog vruće prasetine gosti ne žale da pređu na desetine i stotine kilometara.

- Mnogi pomilse da mogu biti vegetarijanci dok vruće pečenje ne stigne na sto, a onda sve teorije padaju u vodu. Na svim slavljima u ovom delu Srbije upravo pečenje se služi kao glavno jelo i može se reći da Čačani ne mogu bez mesa. Jagnjetina je dosta manje zastupljena, nego prasetina, ali se mi trudimo da i nju kvalitetno pripremimo kao i prasetinu, rekao je za RINU pečenjar iz Ježevice Nemanja Smiljanić.

JEDNA STVAR U ČAČKU SE NE PRAŠTA Pomisle da mogu biti vegetarijanci, a onda im vruće prasence stigne na sto i sve pada u vodu Rina
 

Cena pečenja generalno je slična u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima.

Možda vas zanima:

učenici

Bravo deco: Učenici Mašinsko-saobraćajne škole u Čačku kroz film oživeli lik i delo velikog Disa, Magdalena i Nikola sjajno doneli svoje uloge

Kultura

16:00

18 novembar, 2025

Učenici Mašinsko-saobraćajne škole, nadahnuti životom i nasleđem zavičajnog pisca Vladislava Petkovića Disa, oživeli su njegovu autobiografiju i pesnički svet, od rodnog Zablaća pa sve do Krfa, mesta njegovog tragičnog kraja. Svo to putovanje pretočili su u film „Sa očima izvan svakog zla“. Ovo nije prvi put da profesorka srpskog jezika i književnosti Tamara Pantović sa svojim učenicima oživljava pisce i književna dela. Prošle godine to je bila Na Drini ćuprija, a ove godine Dis.

Možda vas zanima:

učenici

Bravo deco: Učenici Mašinsko-saobraćajne škole u Čačku kroz film oživeli lik i delo velikog Disa, Magdalena i Nikola sjajno doneli svoje uloge

Kultura

16:00

18 novembar, 2025

Učenici Mašinsko-saobraćajne škole, nadahnuti životom i nasleđem zavičajnog pisca Vladislava Petkovića Disa, oživeli su njegovu autobiografiju i pesnički svet, od rodnog Zablaća pa sve do Krfa, mesta njegovog tragičnog kraja. Svo to putovanje pretočili su u film „Sa očima izvan svakog zla“. Ovo nije prvi put da profesorka srpskog jezika i književnosti Tamara Pantović sa svojim učenicima oživljava pisce i književna dela. Prošle godine to je bila Na Drini ćuprija, a ove godine Dis.

Možda vas zanima:

učenici

Bravo deco: Učenici Mašinsko-saobraćajne škole u Čačku kroz film oživeli lik i delo velikog Disa, Magdalena i Nikola sjajno doneli svoje uloge

Kultura

16:00

18 novembar, 2025

Učenici Mašinsko-saobraćajne škole, nadahnuti životom i nasleđem zavičajnog pisca Vladislava Petkovića Disa, oživeli su njegovu autobiografiju i pesnički svet, od rodnog Zablaća pa sve do Krfa, mesta njegovog tragičnog kraja. Svo to putovanje pretočili su u film „Sa očima izvan svakog zla“. Ovo nije prvi put da profesorka srpskog jezika i književnosti Tamara Pantović sa svojim učenicima oživljava pisce i književna dela. Prošle godine to je bila Na Drini ćuprija, a ove godine Dis.

- Gosti znaju šta je kvalitet i zato se ne žale da plate koji dinar više. Ko god je na proputovanju kroz Čačak odlazak u pečenjaru mu je upisan crvenim slovima na mapu, dodaje Nemanja kroz osmeh.

JEDNA STVAR U ČAČKU SE NE PRAŠTA Pomisle da mogu biti vegetarijanci, a onda im vruće prasence stigne na sto i sve pada u vodu Rina
 

Pečenjari rado otrkivaju kako doći do savršenog pečenja, ali pošto ono nigde nije tako uskusno i mirisno kao u Čačku, očigledno je da veliki majstori ipak imaju svoje male tajne.

- Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta, zaključuje Nemanja.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

prijateljstvo

Palo pomirenje dva prijatelja nakon 20 godina ćutanja i to u crkvi: Neverovatna priča o drugarstvu Dragana i Blagoja iz Požege - srpski inat kad proradi, to je čudo

Aktuelno

21:00

18 novembar, 2025

Tri pune decenije Dragan Ćalin iz požeškog sela Gorobilje i Blagoje Kostić iz Rasne bili su nerazdvojne kolege i najbolji prijatelji, a onda pre nekih dvadesetak godina došlo je do nekih nesuglasica, kako kažu, zbog sitnice i tada je nastala tišina. Iako su se često viđali, jedan sa drugim nisu govorili. To im je obojici teško padalo iako nisu želeli da priznaju.

mladi lekari

Mladi lekari odlučili da se vrate u svoje rodno mesto i leče ljude: Sjajan gest opštine Prijepolje - finansiraju doktore stažiste

Aktuelno

17:00

18 novembar, 2025

Sve je više mladih lekara u Srbiji koji odlučuju da se nakon zavšrenih studija u većim gradovima, vrate u svoje rodno mesto. Opština Prijepolje upravo takvim vrednim i obrazovnim ljudima želi da pruži maksimalnu podršku kroz novi program kojim lokalna samouprava preuzima finansiranje naknada za lekare stažiste koji će svoju šestomesečnu praksu obavljati u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Prijepolje.

Komentari(0)

Loading