JEDNA STVAR U ČAČKU SE NE PRAŠTA Pomisle da mogu biti vegetarijanci, a onda im vruće prasence stigne na sto i sve pada u vodu
Mladi pečenjar iz Ježevice otkriva tajne svog zanata
Zbog velikog broja pečenjara načičkanih uz čačansku magistralu, ovu deonicu puta često nazivaju i "prase-štrase". Međutim, u prliog onima koji tvrde da je grad na Moravi prestonica srpskog pečenja ide i čnjenica da ugostiteljskih objekata ove namene ima svuda, pa čak i u selima. Jedna od najstarijih već godinama postojii u Ježevci, a zbog vruće prasetine gosti ne žale da pređu na desetine i stotine kilometara.
- Mnogi pomilse da mogu biti vegetarijanci dok vruće pečenje ne stigne na sto, a onda sve teorije padaju u vodu. Na svim slavljima u ovom delu Srbije upravo pečenje se služi kao glavno jelo i može se reći da Čačani ne mogu bez mesa. Jagnjetina je dosta manje zastupljena, nego prasetina, ali se mi trudimo da i nju kvalitetno pripremimo kao i prasetinu, rekao je za RINU pečenjar iz Ježevice Nemanja Smiljanić.
Cena pečenja generalno je slična u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima.
Možda vas zanima:
KAKO I DOLIKUJE Ana i Milan proslavili Mladence, domaćica spemala mladenčiće a recept naučila od svekrve (FOTO)
Čačak - U spomen na stradanje 40 Svetih mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine postradali u ime Hrista, 22. marta obeležavaju se Mladenci. Iako u verskom kalendaru ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom, svetkuje se kao neradni dan, a posebno je važan za parove koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak. Medju njima su i Ana i Milan Nikolić koji su svečano obeležili ovaj praznik, kako i dolikuje u Srbiji.
Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Možda vas zanima:
KAKO I DOLIKUJE Ana i Milan proslavili Mladence, domaćica spemala mladenčiće a recept naučila od svekrve (FOTO)
Čačak - U spomen na stradanje 40 Svetih mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine postradali u ime Hrista, 22. marta obeležavaju se Mladenci. Iako u verskom kalendaru ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom, svetkuje se kao neradni dan, a posebno je važan za parove koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak. Medju njima su i Ana i Milan Nikolić koji su svečano obeležili ovaj praznik, kako i dolikuje u Srbiji.
Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Možda vas zanima:
KAKO I DOLIKUJE Ana i Milan proslavili Mladence, domaćica spemala mladenčiće a recept naučila od svekrve (FOTO)
Čačak - U spomen na stradanje 40 Svetih mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine postradali u ime Hrista, 22. marta obeležavaju se Mladenci. Iako u verskom kalendaru ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom, svetkuje se kao neradni dan, a posebno je važan za parove koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak. Medju njima su i Ana i Milan Nikolić koji su svečano obeležili ovaj praznik, kako i dolikuje u Srbiji.
Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
- Gosti znaju šta je kvalitet i zato se ne žale da plate koji dinar više. Ko god je na proputovanju kroz Čačak odlazak u pečenjaru mu je upisan crvenim slovima na mapu, dodaje Nemanja kroz osmeh.
Pečenjari rado otrkivaju kako doći do savršenog pečenja, ali pošto ono nigde nije tako uskusno i mirisno kao u Čačku, očigledno je da veliki majstori ipak imaju svoje male tajne.
- Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta, zaključuje Nemanja.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
BAŠTENSKI RADOVI U MAJU: Evo šta morate da posadite ovog meseca, ako hoćete da imate lepu baštu!
Proleće je stiglo, a sa njim i radni zadaci koji čekaju na vredne baštovane
OVE SUBOTE SLAVIMO VRBICU ILI LAZAREVU SUBOTU: Svaka majka treba da uradi JEDNU VAŽNU STVAR
U subotu nas čeka jedan lep praznik - Lazareva subota ili Vrbica, a kod nas ima mnogo običaja posvećenih ovom prazniku
SVE JE UNIŠTENO Aprilski mraz napravio katastrofu, pitanje je da li će biti za rakiju
Prijepolje - Noćnu moru svakog voćara ovog proleća na svojoj koži osetio je Miroslav Puškić iz Prijepolja. Godinama unazad on ima plantaže jabuka i šljiva u koje ulaže velika sredstva i vodi računa o svakom stablu i svakom plodu, ipak priroda je ovog aprila ipak bila jača i aprilski mraz već sad je potpuno desetkovao rod šljiva.
PREDIVNO Najlepše prirodne boje za USKRŠNJA JAJA, vino, kurkuma i hibiskus, oduševiće vas
Prirodne boje su sve više popularne za farbanje jaja, tako da su ovo odlična rešenja ako ne želite da koristite kupovne boje za jaja.
OVAKO SE NEGUJE NAJLEPŠI PROLEĆNI CVET: Uspeva čak i početnicima, a verovanje kaže da privlači veliku sreću!
Ukrasna detelina je najlepši detalj svakog balkona i dvorišta
Komentari(0)