JEDNA STVAR U ČAČKU SE NE PRAŠTA Pomisle da mogu biti vegetarijanci, a onda im vruće prasence stigne na sto i sve pada u vodu

Izvor: LS

20:00

Aktuelno 0

Mladi pečenjar iz Ježevice otkriva tajne svog zanata

JEDNA STVAR U ČAČKU SE NE PRAŠTA Pomisle da mogu biti vegetarijanci, a onda im vruće prasence stigne na sto i sve pada u vodu
Rina

Zbog velikog broja pečenjara načičkanih uz čačansku magistralu, ovu deonicu puta često nazivaju i "prase-štrase".  Međutim, u prliog onima koji tvrde da je grad na Moravi prestonica srpskog pečenja ide i čnjenica da ugostiteljskih objekata ove namene ima svuda, pa čak i u selima.  Jedna od najstarijih već godinama postojii u Ježevci, a zbog vruće prasetine gosti ne žale da pređu na desetine i stotine kilometara.

- Mnogi pomilse da mogu biti vegetarijanci dok vruće pečenje ne stigne na sto, a onda sve teorije padaju u vodu. Na svim slavljima u ovom delu Srbije upravo pečenje se služi kao glavno jelo i može se reći da Čačani ne mogu bez mesa. Jagnjetina je dosta manje zastupljena, nego prasetina, ali se mi trudimo da i nju kvalitetno pripremimo kao i prasetinu, rekao je za RINU pečenjar iz Ježevice Nemanja Smiljanić.

JEDNA STVAR U ČAČKU SE NE PRAŠTA Pomisle da mogu biti vegetarijanci, a onda im vruće prasence stigne na sto i sve pada u vodu Rina
 

Cena pečenja generalno je slična u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima.

Možda vas zanima:

drvo

Čudo prirode i dalje živi u samom centru Čačka i to u zatvorenom prostoru: Fascinatni fikus slavi 54. rođendan, žene čekaju u redu da uzmu pelcer ove biljke

Kultura

16:00

24 mart, 2025

Čačanski Kulturni centar ovih dana vrvi od ljudi – ne zbog neke predstave ili koncerta, već zbog rezidbe čuvenog fikusa starog 54 godine. Ovaj impozantni fikus, posađen pre tačno 54 godine, trenutno se nalazi u fazi rezidbe, a građani imaju priliku da dobiju deo ove legendarne biljke. Fikus iz Doma kulture već godinama slovi za najveći primerak ove vrste u zatvorenom prostoru na Balkanu, a dimenzije su mu impresivne, pa visina dostiže oko 8 metara, krošnja se prostire na oko 45 metara dužine, sa širinom između 5,5 i 6,5 metara.

Možda vas zanima:

drvo

Čudo prirode i dalje živi u samom centru Čačka i to u zatvorenom prostoru: Fascinatni fikus slavi 54. rođendan, žene čekaju u redu da uzmu pelcer ove biljke

Kultura

16:00

24 mart, 2025

Čačanski Kulturni centar ovih dana vrvi od ljudi – ne zbog neke predstave ili koncerta, već zbog rezidbe čuvenog fikusa starog 54 godine. Ovaj impozantni fikus, posađen pre tačno 54 godine, trenutno se nalazi u fazi rezidbe, a građani imaju priliku da dobiju deo ove legendarne biljke. Fikus iz Doma kulture već godinama slovi za najveći primerak ove vrste u zatvorenom prostoru na Balkanu, a dimenzije su mu impresivne, pa visina dostiže oko 8 metara, krošnja se prostire na oko 45 metara dužine, sa širinom između 5,5 i 6,5 metara.

Možda vas zanima:

drvo

Čudo prirode i dalje živi u samom centru Čačka i to u zatvorenom prostoru: Fascinatni fikus slavi 54. rođendan, žene čekaju u redu da uzmu pelcer ove biljke

Kultura

16:00

24 mart, 2025

Čačanski Kulturni centar ovih dana vrvi od ljudi – ne zbog neke predstave ili koncerta, već zbog rezidbe čuvenog fikusa starog 54 godine. Ovaj impozantni fikus, posađen pre tačno 54 godine, trenutno se nalazi u fazi rezidbe, a građani imaju priliku da dobiju deo ove legendarne biljke. Fikus iz Doma kulture već godinama slovi za najveći primerak ove vrste u zatvorenom prostoru na Balkanu, a dimenzije su mu impresivne, pa visina dostiže oko 8 metara, krošnja se prostire na oko 45 metara dužine, sa širinom između 5,5 i 6,5 metara.

- Gosti znaju šta je kvalitet i zato se ne žale da plate koji dinar više. Ko god je na proputovanju kroz Čačak odlazak u pečenjaru mu je upisan crvenim slovima na mapu, dodaje Nemanja kroz osmeh.

JEDNA STVAR U ČAČKU SE NE PRAŠTA Pomisle da mogu biti vegetarijanci, a onda im vruće prasence stigne na sto i sve pada u vodu Rina
 

Pečenjari rado otrkivaju kako doći do savršenog pečenja, ali pošto ono nigde nije tako uskusno i mirisno kao u Čačku, očigledno je da veliki majstori ipak imaju svoje male tajne.

- Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta, zaključuje Nemanja.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading