PRONAĐENO BLAGO U SRBIJI Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni

10:00

Aktuelno 0

Ne krije samo istočna Srbija blago

PRONAĐENO BLAGO U SRBIJI Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni
Foto: Rina

Ležište se nalazi u blizini varošice Rudnik u gornjomilanovačkoj opštini. Zahtev je podnet u decembru 2022, nakon što je izrađen novi Glavni rudarski projekat za ovaj rudnik bakra, cinka, olova i srebra otvoren 1950 godine, koji se do 1989. godine nalazio u okviru kombinata Trepča, a 2004. je privatizovan.

Kako je navedeno u Zahtevu, ondašnje Ministarstvo životne sredine rudarstva i prostornog planiranja, je 2011. godine donelo rešenje kojim je predvidelo razvoj rudarskih radova za period od 10 godina sa godišnjim kapacitetom od 240.000 tona korisne mineralne supstance, do kraja marta 2021.

- Zbog čega je tada ograničeno važenje GRP-a na 10 godina nije jasno. Možda bi najlogičnije objašnjenje bilo da su geološke rezerve rude bile ograničavajući faktor, ali nije uzeta u obzir činjenica da u rudarstvu važi pravilo da svake godine, koliko se otkopa geoloških rezervi rude, najmanje toliko geoloških rezervi rude treba i da se pronađe – navodi se u dokumentu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tako, dodaje se, od 2010. do kraja 2021. godine ukupno je pronađeno 2.786.096 tona novih geoloških rezervi, što znači da su eksploatacione rezerve rude iznosile 2.507.486 tona, a u istom periodu je otkopano 2.267.795 tona geoloških rezervi.

Novim Elaboratom o rudnim rezervama, zaključno sa junom 2020. godine, utvrđene su nove geološke rezerve rude i one iznose 1.580.851 tona, čime se stiču uslovi za nastavak istražnih pripremnih radova i eksploataciju rude u narednom periodu.

Preduzeće je zato prošle godine uradilo novi Glavni rudarski projekat, prema kojem će kapacitet proizvodnje iznositi od 240.000 do 286.000 tona rovne rude.

- U svim narednim godinama, za svaku godinu godišnji plan otkopavanja rude je takav da koliko se otkopa geoloških rezervi rude, isto toliko će biti i pronađeno novih geoloških rezervi rude, tako da novi GRP, po tom osnovu nema ograničenje trajanja, ukoliko se eksploatacija rude i dalje bude vršila na istom eksploatacionom polju – stoji u projektu.

Prema novom Glavnom rudarskom projektu, srednji sadržaj metala u rovnoj rudi u ovom ležištu je 2,22% olova, 2,38% cinka, 0,24% bakra i 52 grama srebra po toni rude.

Nominalni kapacitet jame procenjen je na 49.000 tona godišnje, sa vekom eksploatacije do 4 godine.

Podsetimo, 2017. godine Rudnik je objavio da je pronađeno rudno telo veoma bogato bakrom, olovom, srebrom i cinkom.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

osečina

Ne daj Bože nikome ovakav osećaj, ovo se ne pamti u poslednjih 40 godina: Meštani sela u Osečini danas sabiraju ogromnu štetu nakon nevremena

Aktuelno

13:00

24 jun, 2024

Nakon jakog nevremena Štab za vanredne situacije Osečina u pogodđenim delovima opštine proglašena je vanredna situacija. Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić i predsednik Skupštine opštine Svetozar Gačić od sinoć su na terenu. Ogromne štete nevreme je nanelo na stambenim, pomoćnim objektima, poljoprivredi ali i nad domaćim životinjama u selu Tuđin, Sirdija, Selu Osečini, varošici Osečina, delu sela Plužac.

Komentari(0)

Loading