DANAS SLAVIMO SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA Šta nikako ne bi trebalo raditi na Kokošinji dan ili Kokošiji Božić

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Običaji vezani za ovaj svetac ispunjeni su ritualnim radnjama.

DANAS SLAVIMO SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA Šta nikako ne bi trebalo raditi na Kokošinji dan ili Kokošiji Božić
Shutterstock

Sveti Ignjatije, učenik Jovana Bogoslova, poznat je još i kao Ignjatije Antiohijski. 

U vreme kada Trajan stupi na rimski presto, u Antiohijskoj crkvi beše episkop sveti Ignjatije, i po nazivu i stvarno Bogonosac, koji primi episkopski presto posle svetog Evoda, prejemnika svetog apostola Petra.

O ovom božanstvenom Ignjatiju Bogonoscu priča se da dok je on još bio dete , a Gospod Isus Hristos živeo na zemlji s ljudima i učio narod o Carstvu Božijem, jednom roditelji Ignjatijevi stajahu među narodom i slušahu Božanske reči koje izlažahu iz Spasiteljevih usta, imajući sa sobom i svoje dete Ignjatija. Pogledavši na njih, Gospod pozva k sebi dete Ignjatija, postavi ga usred naroda, zagrli ga, i uzevši ga na ruke reče: Ako se ne povratite i ne budete kao deca, nećete ući u carstvo nebesko; i koji primi takvo dete u ime moje, mene pri ma (Mt. 18, 3.5).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tako sveti Ignjatije bi nazvat Bogonoscem zato što je bio nošen rukama ovaploćenog Boga. No ne manje on bi nazvat Bogonoscem još i zato što Boga nošaše u srcu svom i u ustima, budući sasud, sličan izabranom sasudu svetom apostolu Pavlu, da pronese ime Božije pred narode i careve. On najpre beše učenik svetog Jovana Bogoslova, zajedno sa svetim Polikarpom, episkopom Smirnskim. Zatim odlukom svih svetih apostola on bi postavljen za episkopa u Antiohiji, gde se najpre pojavi naziv: hrišćanin (D. A. 11, 26).

Bio je treći patrijarh Antiohijske crkve, uveo je antifonski način pojanja u crkvi. Odbio je da prizna idolopoklonstvo, zbog čega je 106. godine u Rimu bačen lavovima.

Zveri su ga rastrgle, ali njegovo srce ostalo je netaknuto. Kažu da se i danas javlja svakome ko ga, u nevolji, priziva u pomoć.

Običaji

Običaji na Svetog Ignjatija Bogonosca nalažu da se deci daje kolač uz poseban običaj, a žene ne smeju da se grde na ovaj dan.

U kućama gde ima živine, ona se hrani na poseban način. Na zemlju se položi kanap u obliku kruga, pa se žito baca u taj krug. Veruje se da će perad bolje napredovati.

U našem narodu, danas se ne rade teški poslovi, naročito ženski. Ponegde se ovaj dan, koji obiluje ritualnim radnjama, naziva i Kokošinji dan ili Kokošiji Božić. Decu valja povući za uvo da što više porastu u ovoj godini. Slavi se i kao krsna slava. 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading