ČOVEK KOJI JE PROJEKTOVAO "PALATU PRAVDE" I "PROKOP" Poznati srpski arhitekta dobija ulicu u Beogradu

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluku da nova ulica, koja počinje od Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i završava kod ulice Dragana Mancea, ponese ime sprskog arhitekte Zorana Žunkovića.

ČOVEK KOJI JE PROJEKTOVAO "PALATU PRAVDE" I "PROKOP" Poznati srpski arhitekta dobija ulicu u Beogradu
Alo!/Masanori Jošida

 

Inicijativu za to dalo je Društvo arhitekata Beograda, sa ciljem da se očuva sećanje na jednog od najznačajnijih arhitekata projektanata Prokop stanice.

Zoran Žunković bio je jedan od članova grupe autora čije je rešenje izgradnje kompleksa Železničke stanice Beograd-Centar u Prokopu osvojilo prvu nagradu na konkursu 1975. godine.

Jedan je od autora projekta izgradnje zgrade Palate pravde u Beogradu, zatim pjacete na uglu Makedonske i Cetinjske ulice, stambenog bloka između ulica Marijane Gregoran i Danteove u naselju Karaburma i drugih.

ČOVEK KOJI JE PROJEKTOVAO Alo!/Masanori Jošida
 

Preminuo je 2016. godine u Beogradu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading