VEROVALI ILI NE, MOGUĆE JE Kikiriki rađa na severu Srbije, a evo i koliku zaradu donosi
Kada su shvatili da ne mogu biti konkurentni u ratarskoj proizvodnji, članovi porodice Krstonošić iz Kikinde odlučili su da gaje biljne vrste koje se mogu preraditi u kućnim uslovima i skuplje prodati. Na njihovim njivama se tako našao i kikiriki od koga prave ulje.

Za proizvodnju kikirikija Vladimir Krstonošić iz Kikinde se zainteresovao kada je saznao da se ova biljka uspešno gaji u južnoj Rusiji. Rod je izdašan, od jedne semenke nastane do petnaest mahuna. Tehnologija gajenja je slična sa nekim biljkama koje su ovde dobro poznate.
Možda vas zanima:

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.

ČUVENI BEOGRADSKI MONMARTR Boemska četvrt kojom su šetale najveće svetske ličnosti
Jedna od najstarijih i najlepših ulica Beograda, koju pored prelepe kaldrme, rasvete, i samog ambijenta, krasi i veoma veliki broj restorana.
Možda vas zanima:

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.

ČUVENI BEOGRADSKI MONMARTR Boemska četvrt kojom su šetale najveće svetske ličnosti
Jedna od najstarijih i najlepših ulica Beograda, koju pored prelepe kaldrme, rasvete, i samog ambijenta, krasi i veoma veliki broj restorana.
Možda vas zanima:

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.

ČUVENI BEOGRADSKI MONMARTR Boemska četvrt kojom su šetale najveće svetske ličnosti
Jedna od najstarijih i najlepših ulica Beograda, koju pored prelepe kaldrme, rasvete, i samog ambijenta, krasi i veoma veliki broj restorana.
- Svako ko je gajio soju i krompir, taj može da gaji kikiriki, ne trebaju mu nikakva nova znanja. Znači u ranim fazama je soja u kasnijim fazama je krompir. Može da se šparta, a čim krene bujno cvetanje treba ga zagrtatai, često i duboko kao krompir - kaže Vladimir Krstonošić, poljoprivredni proizvođač iz Kikinde za "RTS".
Na 13 jutara obradivih površina proizvodnja u ovom gazdinstvu je podređena kulturama od kojih se može dobiti ulje ili brašno.
- Uzgajamo lan, uljani lan. Imamo laneno ulje. Naravno suncokret svako ima, cedimo i suncokretovo ulje. Imamo uljanu tikvu. Nažalost još uvek radimo ručno. Ali takođe planiramo da to ne bude tako nego da se i tu mehanizujemo. Da bi se više imalo vremena, da bi mogli na većim površinama da radimo - dodaje Krstonošić.
Printscreen/RTS
Ideja porodice Krstonošić je da proizvode zdravu hranu po principima organske proizvodnje i da podjednako razvijaju ratarstvo, povrtarstvo i stočarstvo. Proizvodeno plasiraju sa kućnog praga.
- To su koreni, zemlja je nešto što je prirodno i bavljenje uopšte povrćem ili stočarstvom ili bilo čime drugim to je nešto što je prirodno i normalno od vajkada što se ljudi bave. I to je nešto što je lepo - rekla je Martina Krstonišić.
Prosečna površina poljoprivrednog poseda u Srbiji je oko 6 hektara, a ovu površinu zemlje poseduje blizu dve trećine poljoprivrednika. Ratari na ovakvim posedima ne mogu da zarade. Stručnjaci zato preporučuju da se gaje isplative kulture poput povrća, lekovitog bilja ili jagodičastog voća.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Sumanuta lista "10 srpskih običaja"! Mreže gore: Ako detetu nešto upadne u oko, baba mora da ga poliže?!
Lista "10 srpskih običaja" naizgled objavljena u nekom štampanom mediju osvanula je u vidu fotografije na društvenim mrežama pod tezom da su "opstali i praktikuju se u selima istočne i južne Srbije" i odmah je izazvala masivno zgražavanje ljudi koji su na nju naišli.

Sutra je SVETI APOSTOL KODRAT: Važno je da ispoštujete ovaj običaj
Srpska pravoslavna crkva danas i njeni vernici sutra slave svetog apostola Kodrata.

Kada je pravo vreme orezati ruže i spremiti ih za zimu: Uradite ovako i sačuvaćete ih od mraza
Saznajte kada je pravo vreme za jesenje orezivanje ruža i kako ih pravilno pripremiti za zimu – jednostavni saveti koji će zaštititi vaše grmove od mraza i sačuvati njihovu lepotu.

Sutra je Sveti Jevstatije Plakida, zaštitnik lovaca i lova: Valja uraditi ovo za sreću
Trećeg dana oktobra Srpska pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetom velikomučeniku Jevstatiju, rimskom vojskovođi u vreme careva Tita i Trajana.

Život između zore i štale: Kako izgleda dan jednog stočara u Srbiji
Dok većina još spava, on već nosi kantu mleka – priča o ljudima koji ne znaju za vikend
Komentari(0)