POČELE SU „VIDOVDANSKE SVEČANOSTI“ Odžavaju se u Ćupriji povodom istoimenog praznika (VIDEO)

Lepote Srbije

08:52

Aktuelno 0

Izložbe, tribine, likovne i kulturne aktivnosti obeležiće Vidovdanske svečanosti u Ćupriji.

POČELE SU „VIDOVDANSKE SVEČANOSTI“ Odžavaju se u Ćupriji povodom istoimenog praznika (VIDEO)
Printscreen/cuprija.net

Ovogodišnja manifestacija počela je 24. i trajaće do 29. juna, kada je planirano zatvaranje Vidovdanskih svečanosti.

Otvaranje Vidovdanskih svečanosti je održano u petak 24. juna u 19 časova izložbom „Srednji vek iz arheološke zbirke Zavičajnog muzeja Jagodina“ koja je održana u muzeju Horeum Margi Ravno.

Program je nastavljen već sutradan od 17 sati tribinom „Fragmenti o srpskom svetu“ u Letnjoj čitaonici ćuprijske biblioteke „Dušan Matić“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Likovne i kulturne aktivnosti bile su 26. juna, a 27. juna u manastru Ravanica biće održane: Likovne radionice, druženje umetnika, dečije viteške igre i svečana akademija.

Sveta liturgija biće održana u manastiru Ravanica, 28. juna od 8.30. Na istom mestu od 11.30 planirana je promocija ravaničkog zbornika „Ravanica u sjaju“. Projekcija filma „Knez Lazar“ zakazana je za 20 sati u sali OMŠ „Dušan Skovran“.

Tribina „Srpske zemlje pre Nemanjića“ planirana je za 29. jun u muzeju Horeum Margi Ravno od 19 sati.

Svečanost se organizuje povodom proslave Vidovdana u porti manastira Ravanica. Organizuju se izložba slika sa likovne kolonije "Ravanica", koncert, svečana akademija sa prigodnim kulturno-umetničkim programom, promocije knjiga, smotre tradicionalnog veza, izložbe  narodnih rukotvorina itd. Kroz Ćupriju tih dana, koračaju razne trupe junaka, viteški odredi, kostimirani glumci, kako bi posetiocima na što verodostojniji način približili život u srednjevekovnoj Srbiji za vreme Kneza Lazara. 

Muzej “Horeum Margi – Ravno” organizator je izložbe pod nazivom “Srednji vek u arheološkim zbirkama Zavičajnog muzeja Jagodina” kojom je počelo obeležavanje “Vidovdanskih svečanosti”.

Ovom izložbom se po drugi put otvaraju “Vidovdanske svečanosti” kaže autorka izložbe Smiljana Dodić, arheološkinja i muzejski savetnik u Zavičajnom muzeju u Jagodini ne krijući zadovoljstvo što muzej iz drugog grada na ovaj način nastavlja saradnju sa muzejom iz Ćuprije.

“Na prošlim Vidovdanskim svečanostima prikazana je oprema ratnika sa oružjem kao glavnom temom a sada smo odlučili da prikažemo najlepše i najznačajnije srednjovekovne eksponate iz arheoloških zbirki zavičajnog muzeja” naglašava autorka izložbe.

Srednjovekovna zbirka, kao deo Arheološkog odeljenja Zavičajnog muzeja u svom sastavu ima oko dve hiljade predmeta sa teritorije srednjeg Pomoravlja, Resave i Levča, u hronološkom rasponu od VI do XVIII veka. Zbirku čine posuđe, oruđe, oružje, nakit i predmeti lične pobožnosti. Numizmatički materijal čini posebnu zbirku.

Najveći broj predmeta Srednjovekovne zbirke čini pokretni materijal iz manastira Manasija – oko 300 keramičkih posuda i oko 1200 predmeta od metala, stakla, kamena i kosti.

Izložba “Srednji vek u arheološkim zbirkama Zavičajnog muzeja Jagodina” biće otvorena do 20. jula a posetioci mogu da je posete tokom celodnevnog radnog vremena muzeja u Ćupriji.

Izvor: rtvparacin, cuprija

Komentari(0)

Loading