TRADICIONALNI RECEPT ZA ZDRAVLJE I DUGOVEČNOST Slatkasta voda najveći je neprijatelj kamena i peska u bubregu (FOTO)

J. K.

10:11

Aktuelno 0

Dok apoteka nije bilo na svakom ćošku, naši stari spas su tražili ali i pronalazili u lekovima iz prirode.

TRADICIONALNI RECEPT ZA ZDRAVLJE I DUGOVEČNOST Slatkasta voda najveći je neprijatelj kamena i peska u bubregu (FOTO)
rina.rs

 

Ako neke od njih pitate odmah će vam reći i da su bili mnogo zdraviji. Brojni recepti decenijama se prenose sa koleno i koleno, a jedan takav čuva i Mladen Tomović iz sela Koštunići na Suvoboru. On buši drvo breze, a zatim iz njega cedi vodu za koju kažu da je najveći neprijatelj za pesak i kamen i bubregu.

"Uzme se zovino drvce, pa se u stablu breze probuši rupa odakle počne voda da kaplje, kao po kap. To se radi samo dvadesetak dana u proleće, jer kako kreće vegetacija, vode u stablu bude sve manje. Za to vreme može da se nakupi do tri litra te vode, ne više", priča Mladen.

On kaže da su brojni oni koji su se uverili u lekovitost ove vode koja izvire na čudnom mestu. Sladunjavog ukusa veoma je prijatna za piće, ali ipak treba biti umeren. Preporučuje se 1 mala šolja ujutru i jedna uveče, ništa više.

"Jedan moj prijatelj iz Beograda koji je bio bubrežni bolesnik, uspeo je da kamen i pesak u tim organima svede na minimum. On me je zamolio da mu tu vodu ponovo skupim i dovezem do prestonice, kako bi pomogao i drugima. Jer zaista pomaže", priča ova domaćin koji je takođe ovu vodu probao i kaže da je izuzetno bistra.

Pored lekovitog svojstva za bubrege, neki ljudi se kunu da pomaže i kod povređenih zglobova. Ko je probao, nije se pokajao. Ovaj prirodni lek odličan je i za imunitet, pa ukoliko se korona virus vrati - zovino drvce u ruke i trk do prve breze, jer možda se rešenje krije baš tu.

jahački klub

Ljubav prema konjima pretočila u odličnu biznis ideju: Ema (17) osnovala svoj jahački klub, uz pesmu i osmeh na ranču moguće je ostvariti san (FOTO)

Aktuelno

15:00

29 april, 2024

Od malih nogu zaljubljena je u konje, a sada je ljubav prema ovim plemenitim životinjama odlučila nesebično da prenese i na druge. Ema Božanić iz Gornjeg Milanovca ima samo 17 godina i već je započela svoj "biznis". Prvo je na porodičnom imanju osnovala je Jahači klub, a kasnije se preselila na veći prostor u selo Preljina kod Čačka. Tu sve ljubitelje plementih životinja upoznaje sa svojim konjima Zekom, Cigom, Vihorom i Zebom.

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(0)

Loading