ZGRADA KAO MUZEJSKI PREDMET 25. maj jedan je od prvih namenski izgrađenih muzeja te vrste u Beogradu i Srbiji (VIDEO)

Lepote Srbije

12:36

Aktuelno 0

Zašto Muzej 25. maj posle 60 godina postojanja, svojim sadržajem, koncepcijom i programima, daleko prevazilazi značaj i obim poslova koji su pred ovu ustanovu stavljeni u trenutku osnivanja?

ZGRADA KAO MUZEJSKI PREDMET 25. maj jedan je od prvih namenski izgrađenih muzeja te vrste u Beogradu i Srbiji (VIDEO)
Shutterstock

Kako je postao „muzejski predmet“ Muzeja Jugoslavije i kakav je pristup kada je u pitanju njegova zaštita i fizička obnova?

Vođena tura planirana je za 9. april, a počinje u 13 časova okupljanjem na platou ispred zgrade Muzeja 25. maj, nastavlja se na soliteru preko puta Muzeja i završava u zgradi Muzeja 25. maj. Posetioce će voditi mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije.

Zgrada Muzeja 25. maj, centralni objekat u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije, ima izuzetan svedočanstveni potencijal i kao takva je jedinstven „muzejski predmet“. 

Zahvaljujući posebnim odlikama, kako arhitektonskim tako i kulturološkim, Muzej 25. maj ima jedinstvenu kulturnu, društvenu, umetničku i istorijsku vrednost.

Tipičan je predstavnik arhitekture reprezentativnih objekata u Beogradu šezdesetih godina 20. veka, jedan je od prvih namenski izgrađenih muzeja te vrste u Beogradu i Srbiji, a takođe zauzima značajno mesto u stvaralačkom opusu Mihaila Jankovića, jednog od vodećih beogradskih i jugoslovenskih arhitekata tog razdoblja.

 

„Na kraju, sve što je vredno biće umetničko delo i post-festum.” (Mihailo Janković)

Od osnivanja do danas njegova prvobitna funkcija nije se promenila – reč je o javnoj ustanovi sa izložbenim prostorom gde se organizuju stalne i povremene izložbe, sa bioskopskom salom za prikazivanje filmova i održavanje raznih skupova, seminara i predavanja. Impozantan spisak izložbi iz zemlje i inostranstva, u periodu od 1978. do 2022. godine, pored brojnih međunarodnih i domaćih skupova, seminara, predavanja i drugih programa, kao i poseta velikog broja državnika, poznatih ličnosti i delegacija, samo su deo realizovanih aktivnosti tokom pola veka postojanja ovog zdanja.

Muzej 25. maj poklon je Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan i mesto je koje i danas nesumnjivo privlači pažnju javnosti i izaziva oprečne stavove.

Naredne dve ture planirane su za 23. april i 24. maj, a vodiće ih Jelica Jovanović, jedna od osnivačica NVO Grupa arhitekata iz Beograda i Do.co.mo.mo Srbija, i Neda Knežević zajedno sa Dejanom Todorovićem, arhitektom, dobitnikom brojnih nagrada za projekat rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti i autorom projekta restauracije fasade zgrade Muzeja 25. maj.

Broj učesnika/ca je ograničen i prijava je obavezna preko formulara koji možete pronaći na veb-sajtu Muzeja.  Ulaz na vođenu turu je slobodan.

Za više informacija molimo vas da kontaktirate Polinu Čečinu na mejl polina.cecina@olafmcateer.rs ili na telefon 063 141 041 8.

 

Komentari(0)

Loading