DOSTIGAO REKORDNU VREDNOST! Srpski med je na evropskom i svetskom tržištu poznat po odličnom kvalitetu
Srpski med je na evropskom i svetskom tržištu poznat po odličnom kvalitetu
Nakon duge i hladne zime, mart mesec rezervisan je za prve radove kod pčelara. Uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu prolećnu ispašu. Svakodnevno obilaze i otvaraju košnice i dodaju neophodnu prihranu.
Pripremamo naše vredne radnike na prvu ispašu, na dren, zatim na kajisiju, dženariku i šljivu. Do sada su one dobro podnele ove vremenske uslove koji su išli u prilog. Mraz u martu na svu sreću nije desetkovao plodove i neće biti ogromnih gubitaka ako vremenske prilike budu u plusu kako se sada najavljjuje. Već se košnice otvaraju da se vidi u kakvom je "pogača" stanju", kaže Sveta Stamenković, jedan od najpoznatijih pčelara u Zapadnoj Srbiji, koji u svom domaćinstvu ima 54 matice.
Možda vas zanima:
POGLED NA ČITAVO PODRINJE Jedan od najlepših na planini Povlen, pruža izuzetan vidik na planinske predele
Vidikovac Kapija Podrinja se nalazi na obroncima planine Povlen i predstavlja tačku sa koje počinje ulazak u magičnu drinsku dolinu i upoznavanje sa lepotama regiona Podrinja.
MESTA GDE KAD "ZASADIŠ DUGME, NIKNE KAPUT" Kad dođe gost, dočekaj ga, ako se oblizuje, daj mu da pije, ako guta na prazno – daj mu da jede (FOTO)
Svaki kraj u Srbiji ima svoje tradicionalno jelo, a evo koji ima najoriginalniju kuhinju
Možda vas zanima:
POGLED NA ČITAVO PODRINJE Jedan od najlepših na planini Povlen, pruža izuzetan vidik na planinske predele
Vidikovac Kapija Podrinja se nalazi na obroncima planine Povlen i predstavlja tačku sa koje počinje ulazak u magičnu drinsku dolinu i upoznavanje sa lepotama regiona Podrinja.
MESTA GDE KAD "ZASADIŠ DUGME, NIKNE KAPUT" Kad dođe gost, dočekaj ga, ako se oblizuje, daj mu da pije, ako guta na prazno – daj mu da jede (FOTO)
Svaki kraj u Srbiji ima svoje tradicionalno jelo, a evo koji ima najoriginalniju kuhinju
Možda vas zanima:
POGLED NA ČITAVO PODRINJE Jedan od najlepših na planini Povlen, pruža izuzetan vidik na planinske predele
Vidikovac Kapija Podrinja se nalazi na obroncima planine Povlen i predstavlja tačku sa koje počinje ulazak u magičnu drinsku dolinu i upoznavanje sa lepotama regiona Podrinja.
MESTA GDE KAD "ZASADIŠ DUGME, NIKNE KAPUT" Kad dođe gost, dočekaj ga, ako se oblizuje, daj mu da pije, ako guta na prazno – daj mu da jede (FOTO)
Svaki kraj u Srbiji ima svoje tradicionalno jelo, a evo koji ima najoriginalniju kuhinju
Srpski med je na evropskom i svetskom tržištu poznat po odličnom kvalitetu, što se i na oko može prepoznati. Nakon nekoliko loših, pčelari se sada nadaju dobroj godini, a tome u prilog ide i istorijski visoka otkupna cena po kologramu.
"Prinosi su bili desetkovani, što zbog mraza koji je prošlih sezona uništio voće, što zbog nesavesnog korišćenja i primene agroteničkih mera u voćnjcima, pa su na taj način pojedini voćari uništavali i čitave matice. Trenutna cena je preko sedam eura za jedan kilogram našeg topljenog zlata, što je odlična cena", kaže Stamenković.
Pčelari su prošle godine formirali SPS - Savez pčelara Srbije, u sklopu njega počeo je sa radom i otkupni centar, koji omogućuje otkup i pakovanje proizvoda.
"Pomoću toga se med direktno može uzeti od proizvođača, plasirati ga na tržište, a novac direktor uplatiti pčelarima. Sam Savez pčelara broji oko 8.000 članova i to udruživanje pokazalo se kao pun pogodak", zaključuje Stamenković.
Izvor: RINA
Danas slavimo Aranđelovdan: Šta znači kada na Aranđelovdan pada sneg
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave Aranđelovdan, dan posvećen Svetom Arhangelu Mihailu
NIJE ZABORAVIO RODNO SELO: Navršilo se četiri godine od smrti patrijarha Irineja, crkva u Vidovi bila je njegova poslednja želja
Danas se navršava četiri godine kako je preminuo patrijarh srpski Irinej od posledica korona virusa u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma" u Beogradu.
EVO ŠTA KAŽE OTAC PREDRAG O RODITELJSTVU Nekima se neće dopasti ove reči!
Otac Predrag Popović je jedan od najpoznatijih duhovnika čije propovedi su popularne na društvenim mrežama
PEČENJARI IMAJU PUNE RUKE POSLA A, evo kakve su cene omiljenog srpskog jela u prestonici pečenja
Duboko smo zagazili u sezonu velikih, sprskioh mrsnih slava sa bogatim trpezama. Sutra veliki broj građana slavi Aranđelovdan, a na trpezi kao neizostvan specijalitet od davnina je pečenje.
Večeras obavezno pred spavanje jednu stvar morate da uradite! Sutra je Aranđelovdan, običaj se tiče zdravlja i...
Arhangel Mihailo je "vođa nebeskih vojski" koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica
Komentari(0)