OVDE SE PRAVI ČUVENI KAČAMAK Nestvarne lepote Azbukovice i specifični ukusi privlače na hiljade posetilaca na zapad Srbije

J. K.

17:30

Turizam 0

Brdsko područje Azbukovica smešteno na zapadu Srbije i na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom naseljeno je još od praistorijskog doba, a vekovima unazad je specifično po nestvarnoj prirodnoj lepoti i posebnoj gastronomiji.

OVDE SE PRAVI ČUVENI KAČAMAK Nestvarne lepote Azbukovice i specifični ukusi privlače na hiljade posetilaca na zapad Srbije
Rina

 

Tokom pandemije korona virusa ovaj kraj bio je jedan od najposećenijih u Srbiji. Planina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjnice bez daha su ostavili na hiljade posetilaca. Ipak, zbog još jedne stvari se gosti ovde vraćaju, a od tog raloga kreće voda na usta. U pitanju je - azbukovački kačamak.

"Ovde se još uvek čuvaju starinski recepti koje smo dobijali od majki i baka. Na kačamaku su odrasle mnoge generacije i to je i dalje jedan od omiljenih izbora za doručak u našem kraju. Vole ga i stari i mladi", kaže domaćica Svetlana iz Ljubovije i otkriva recept za njegovo spremanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"U šerpu se naspe litar tople vode, posoli, stavi pola supene kašike masti i sačeka da provri.U posebnu činiju se sipa čaša vode i u njoj razmutiti osam do deset kašika projinog ili kukuruznog brašno da se dobije gusta kaša i malo se posoli. Kada voda u šerpi provri, dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i meša do pet minuta dok se ne zgusne i ne iskrčka. Po želji se posle dodaju sir, kajmak ili mleko", objašnjava Svetlana.

Za azbukovačku kuhinju često se kaže da je to hrana sa dušom, a osim čuvnog kačamaka nadaleko su poznati i mnogi drugi specijaliteti. Upravo hrani i kuhinji u čast, u Ljuboviji se duže od deset godina održava Gastro festival. Nakon dve godine pauze zbog zabrane okupljanja ovog maja je opet organizovan.

"Podloženi su kotlići, kuva se riblja čorba, imamo brojne izlagače u oblasti pekarstva, poslastičarstva i etno trpeze iz raznih krajeva Srbije, ali sa jednim ciljem, da predstave, u najlepšem svetlu azbukovačku kuhinju koja je neizostavna u gastronomskoj ponudi naše opštine prepoznatljive po seoskom turizmu. Do sada imamo, zaista veliki broj prijavljenih ekipa. I ja bih rekla da je to rekordan broj, za sve ove godine. Pripremljen je veoma bogat kulturno zabavni-program, za sve uzraste, istakla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.

Proglašenje pobednika kao i dodela nagrada biće nakon 18 sati kada stručni žiri odluči ko je u odabranim disciplinama, najbolji. Najzanimljivije za većini svakako će biti takmičenje u seckanju crnog luka.

Azbukovica na mapi: 

Komentari(0)

Loading