ČUDO U BOTANIČKOJ BAŠTI JEVREMOVAC Njih oprašuju čak i slepi miševi (VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Aktuelno 0

Beograđani su imali priliku da prisustvuju jedinstvenom događaju u poslednjih 130 godina, cvetanju agave, biljke koja vodi poreklo iz Meksika.

ČUDO U BOTANIČKOJ BAŠTI JEVREMOVAC Njih oprašuju čak i slepi miševi (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Profesor Biološkog fakulteta Peđa Janaćković ukazuje da su ove biljke karakteristične po tome što cvetaju tokom života samo jedanput.

"Agave sizalana je jedna interesantna biljka koja posle desetak godina procveta i to samo jednom u životu, kao i ostale agave. Ove biljke su poznate već 9.000 godina, ali ono što je posebno i za Botaničku baštu Jevremovac i za ovu biljku je to što je ona procvetala prvi put od kada postoji ovaj staklenik. Dakle, agave su bivale ovde u ovom stakleniku ali nikada nisu cvetale za 130 godina."
Shutterstock
 

 

Agava je korišćena u različite svrhe, za pravljenje obuće, vlakna, ali i u kulinarstvu, za pravljenje šećera i pravljenje tradicionalnog pića pulke, koje je bilo značajno u verskim obredima vezanim za Asteke.

Možda vas zanima:

"U novije vreme, taj pulke je bio dobro čuvana tajna od osvajača koji su kasnije došli na tlo Meksika i, naravno, sa pojavom osvajača se proizvodi tekila", rekao je Janaćković.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Govoreći o uslovima gajenja agave, dr Milan Bilinović sa Biološkog instituta kaže da su veoma lake za uzgajanje, a kakve su mogućnosti da nam i u sobi u Beogradu procveta agava, ovaj stručnjak kaže:
"Neke agave mogu da istrpe i do nula stepeni, međutim ispot toga ne. Tako da u našim krajevima uvek morate agave da unesete unutra. Da li će cvetati u stanu ili u kući, to je teško, ali možda se nekad i desi."

Postavka u Botaničkoj bašti obuhvatila je i izložbu fotografija, keramike i video radova inspirisanih agavama uz prateće edukativne sadržaje.

Izvor: Ušće media

Komentari(0)

Loading