Jod je spas za voće i povrće, ali i cveće: Samo 1 kap je u stanju da spreči trulenje, pepelnicu i gljivične infekcije biljke
Baštovani znaju da je jod nezaobilazan u baštovanskoj sezoni koja tek nastupa - od proleća do kasne jeseni. Evo kako se koristi za određene biljke

Jod je antiseptik širokog spektra koji razoručava široko polje bakterija, gljivica i drugih "napasnika" uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?
Jod u baštovanstvu
Pametni baštovani već dugo primenjuju jod da bi uspešno izlečili gljivične bolesti biljaka.
Plamenjača
Možda vas zanima:

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena
Možda vas zanima:

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena
Možda vas zanima:

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena
Da biste sprečili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sledeći rastvor:
9 litara vode pomešajte sa 1 litar surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.
Ako primetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.
Rastvor na bazi jod odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolevaju krastavci, tikvice i bundeve.
Ako primetite prve znake ove bolesti počnite da tretirate useve sa rastvorom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.
Iskusni baštovani će vam reći, da biljke tretirane rastovorom joda duže rađaju. Čak i ako nema zankova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana.
Ako je od pepelnice "stradalo" neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće i td. tretirajte ga rastvorom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.
Trulež krastavca
Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml lekarskog joda, pa sa njim tretirajte koren krastavca i sprečite trulenje koje je neizbežno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora.
Istim rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.
Kupus
Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalivajte ga sa rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom ovog rastvora. Videćete kako "glava" kupusa raste kao "iz vode".
Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana pre cvetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti rastvorom od 10 l vode i 1 ml joda. Ugrabite pre cvetanja da jagode čak dva puta zalijete ovim rastvorom i videćete da ih ni jedna bolest neće snaći.
Jabuke
Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate sa rastovorom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana pre berbe.
Grožđe
Zaštitite grožđe od trulenja tako što ćete napraviti rastvor od 10 litara vode i 8ml joda te sa njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte da koristite ovaj rastvor.
Da biste dezinfikovali bilo koje seme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscedite, te u nju umotajte seme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Posle toga seme osušite na sobnoj temperaturi i posejte.

Evo zašto je Vidovdan jedan od najvažnijih praznika kod Srba: Ko ustane pre zore i pomoli se OVIM rečima, tom uspeh ne gine
Upravo od Vidovdana 1389. godine počinje verovanje da su Srbi nebeski narod, a sve je počelo od kneza Lazara

Sutra je VIDOVDAN - praznik koji otvara oči: Ujutru obavezno obratite pažnju na ovo, jer se smatra da Bog svakom od nas šalje poruku
"Kakvi smo na VIDOVDAN, takvi ćemo biti do kraja godine," kaže srpski narod koji veruje da Vidovdan otvara oči i da na ovaj dan vidimo ono što nam je inače skriveno

Pospite ovaj jeftini prah po dvorištu: Zmije ga ne nikako ne podnose i obilaziće vas u širokom luku
Može se koristiti kao proizvod za ličnu negu ili sredstvo za čišćenje

10 VRSTA BILJAKA KOJE SE POSADE JEDNOM I CVETAJU NAREDNIH 10 GODINA: Bez okopavaja, plevljenja i negovanja
Toplo vreme je već pokrenulo cvetanje i bujanje prirode, dok nam priroda poručuje da je vreme za baštovanstvo

Prelepo cveće za jun i jul koje voli sunce! Cvetaće i kad ga malo zanemarite, terasa će uvek biti raskošna i jarka!
Leto je sezona kada cveće može zasijati u punom sjaju, ali samo ako odaberete vrste koje dobro podnose visoke temperature i direktno sunce
Komentari(0)