Jod je spas za voće i povrće, ali i cveće: Samo 1 kap je u stanju da spreči trulenje, pepelnicu i gljivične infekcije biljke
Baštovani znaju da je jod nezaobilazan u baštovanskoj sezoni koja tek nastupa - od proleća do kasne jeseni. Evo kako se koristi za određene biljke

Jod je antiseptik širokog spektra koji razoručava široko polje bakterija, gljivica i drugih "napasnika" uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?
Jod u baštovanstvu
Pametni baštovani već dugo primenjuju jod da bi uspešno izlečili gljivične bolesti biljaka.
Plamenjača
Možda vas zanima:

Evo kako da razmnožite lavandu, ruzmarin i smilje iz reznice: Najpoznatiji srpski baštovan Dejan otkriva trikove
Baštovan Dejan Dragićević otkriva kako upravo sada treba da ožilite i razmnožite lavandu, ruzmarin i smilje iz reznice

10 vrsta baštenskog cveća koje je praktično nemoguće ubiti: Ne plevi se, kiša ga zaliva, a prihrana mu ne treba
Ukoliko ste jedan od onih lenjih baštovana, onda morate da znate za 11 vrsta baštenskog cveća koje je nemoguće ubiti
Možda vas zanima:

Evo kako da razmnožite lavandu, ruzmarin i smilje iz reznice: Najpoznatiji srpski baštovan Dejan otkriva trikove
Baštovan Dejan Dragićević otkriva kako upravo sada treba da ožilite i razmnožite lavandu, ruzmarin i smilje iz reznice

10 vrsta baštenskog cveća koje je praktično nemoguće ubiti: Ne plevi se, kiša ga zaliva, a prihrana mu ne treba
Ukoliko ste jedan od onih lenjih baštovana, onda morate da znate za 11 vrsta baštenskog cveća koje je nemoguće ubiti
Možda vas zanima:

Evo kako da razmnožite lavandu, ruzmarin i smilje iz reznice: Najpoznatiji srpski baštovan Dejan otkriva trikove
Baštovan Dejan Dragićević otkriva kako upravo sada treba da ožilite i razmnožite lavandu, ruzmarin i smilje iz reznice

10 vrsta baštenskog cveća koje je praktično nemoguće ubiti: Ne plevi se, kiša ga zaliva, a prihrana mu ne treba
Ukoliko ste jedan od onih lenjih baštovana, onda morate da znate za 11 vrsta baštenskog cveća koje je nemoguće ubiti
Da biste sprečili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sledeći rastvor:
9 litara vode pomešajte sa 1 litar surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.
Ako primetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.
Rastvor na bazi jod odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolevaju krastavci, tikvice i bundeve.
Ako primetite prve znake ove bolesti počnite da tretirate useve sa rastvorom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.
Iskusni baštovani će vam reći, da biljke tretirane rastovorom joda duže rađaju. Čak i ako nema zankova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana.
Ako je od pepelnice "stradalo" neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće i td. tretirajte ga rastvorom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.
Trulež krastavca
Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml lekarskog joda, pa sa njim tretirajte koren krastavca i sprečite trulenje koje je neizbežno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora.
Istim rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.
Kupus
Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalivajte ga sa rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom ovog rastvora. Videćete kako "glava" kupusa raste kao "iz vode".
Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana pre cvetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti rastvorom od 10 l vode i 1 ml joda. Ugrabite pre cvetanja da jagode čak dva puta zalijete ovim rastvorom i videćete da ih ni jedna bolest neće snaći.
Jabuke
Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate sa rastovorom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana pre berbe.
Grožđe
Zaštitite grožđe od trulenja tako što ćete napraviti rastvor od 10 litara vode i 8ml joda te sa njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte da koristite ovaj rastvor.
Da biste dezinfikovali bilo koje seme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscedite, te u nju umotajte seme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Posle toga seme osušite na sobnoj temperaturi i posejte.

Sutra je SVETI APOSTOL KODRAT: Važno je da ispoštujete ovaj običaj
Srpska pravoslavna crkva danas i njeni vernici sutra slave svetog apostola Kodrata.

Kada je pravo vreme orezati ruže i spremiti ih za zimu: Uradite ovako i sačuvaćete ih od mraza
Saznajte kada je pravo vreme za jesenje orezivanje ruža i kako ih pravilno pripremiti za zimu – jednostavni saveti koji će zaštititi vaše grmove od mraza i sačuvati njihovu lepotu.

Sutra je Sveti Jevstatije Plakida, zaštitnik lovaca i lova: Valja uraditi ovo za sreću
Trećeg dana oktobra Srpska pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetom velikomučeniku Jevstatiju, rimskom vojskovođi u vreme careva Tita i Trajana.

Život između zore i štale: Kako izgleda dan jednog stočara u Srbiji
Dok većina još spava, on već nosi kantu mleka – priča o ljudima koji ne znaju za vikend

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište
Komentari(0)