Stvorite pravo umetničko delo: Skuvajte uskršnja jaja u ovom čaju i dobićete nijansu noćnog neba

Slobodanka Ćorić

12:30

Aktuelno 0

Ovo je izuzetno brz i lak način za ukrašavanje jaja, a dobićete neobičnu, originalnu i intezivnu boju, tako čarobnu da će vaša uskršnja korpa i trpeza blistati

jaja
Printscreen

Farbanje jaja za Uskrs sa čajem od hibiskusa postalo je sve popularnije – kombinujte je sa gel bojom i dobićete najlepša kosmička jaja!

Kosmička jaja sa posebnom šarom poput neba punog zvezda i specifičnom bojom koja se ne može kupiti – tajna je u prirodnom farbanju jaja čajom od hibiskusa. Ovo je izuzetno brz i lak način za ukrašavanje jaja, a dobićete neobičnu, originalnu i intezivnu boju, tako čarobnu da će vaša uskršnja korpa i trpeza blistati.

Postoje razni načini farbanja jaja na prirodni način. Na primer, ljubičasta boja se dobija kuvanjem ljubičastog  kupusa, dobro poznata lukovina daje braon-bordo nijansu, dok je kurkuma neprevaziđena kada je reč o pastelno žutoj boji. Važno je da kod prirodnog načina farbanja jaja koristite bela jaja, kako bi se boja bolje primila.

Za farbanje jaja sa hibiskusom potrebno vam je:

  • 10 belih jaja
  • 80 g čaja od hibiskusa
  • 1 kašika soli
  • 800 ml vode (400 ml u svakoj posudi)
  • ulje
  • crvena gel boja za jaja 

Priprema:

Ubacite u šerpu vodu jaja i so, pa skuvajte jaja na klasičan način. Podelite u dve posude hibiskus, u svakoj po 40 g, pa u svaku sipajte po 400 ml vode i po 50 ml alkoholnog sirćeta. Ostavite da odstoji par minuta, pa ubacite u svaku po 5 jaja.

Ostavite jaja da odstoje u boji najmanje 3 sata. Kašikom polako vadite jaja i ređajte na ubrus, dobićete intezivnu boju i šaru koja podseća na efekat mermera. Ostavite jaja da se skroz osuše, pa ukoliko želite, možete ih dodatno ulepšati dodavanjem gel boje. Stavite kesicu sa gel bojom u toplu vodu da se zagreje, pa nekoliko kapi sipajte na rukavicu, a zatim utrljajte boju na jaje. Dve boje će se savršeno uklopiti i dobićete predivnu šaru koju možemo nazvati „kosmička“ jaja. Kada se jaja skroz osuše, premažite ih uljem da se sijaju.

mlekara

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla

Aktuelno

12:00

13 jun, 2025

U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

traktor

Sjajne vesti za poljoprivrednike Kladova: Deset miliona dinara izdvaja se za subvencije, Nikolić već uručio 31 rešenje za ostvarivanje prava na podsticaje

Aktuelno

11:00

12 jun, 2025

Predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić, uručio je tridesetjedno rešenje poljoprivrednicima za ostvarivanje prava na podsticaje po Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za ovu godinu, za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Za ovu meru, iz lokalnog budžeta, opredeljeno je ukupno 10 miliona dinara.

Komentari(0)

Loading