Tradicija nalaže da Božićna trpeza mora sadržati ovih 7 specijaliteta: Još su je Nemnjići započeli, a poštuje se i danas
Ovaj običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolizovao jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi

Božićni ručak treba da bude svečan, lep i proveden u krugu najvoljenijih ljudi. Na ovaj praznik se okuplja familija i uživa se u ćaskanju i ukusnoj hrani.
Običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolizuju sreću i blagostanje.
Način na koji se obeležava Božić razlikuje se od kraja do kraja, a postoje razna pripovedanja o tome kako je izgledao ovaj dan u svetoj porodici Nemanjića.
Možda vas zanima:

ŽENE NEMANJIĆA: Bile su svetice i grešnice, voljene i nevoljene, ali istorija ih PAMTI po ovome!
Retko su se udavale iz ljubavi, već su to bili politički brakovi sa Nemanjićima. Gotovo sve su bile strankinje osim kneginje Milice, a dolazile su iz Vizantije, Bugarske, Mađarske, Francuske...

VERUJE SE DA U OVOJ PEĆINI ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA: Mnogi su pokušali da uđu i nađu krunu cara Dušana, ali uzalud (FOTO)
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.
Možda vas zanima:

ŽENE NEMANJIĆA: Bile su svetice i grešnice, voljene i nevoljene, ali istorija ih PAMTI po ovome!
Retko su se udavale iz ljubavi, već su to bili politički brakovi sa Nemanjićima. Gotovo sve su bile strankinje osim kneginje Milice, a dolazile su iz Vizantije, Bugarske, Mađarske, Francuske...

VERUJE SE DA U OVOJ PEĆINI ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA: Mnogi su pokušali da uđu i nađu krunu cara Dušana, ali uzalud (FOTO)
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.
Možda vas zanima:

ŽENE NEMANJIĆA: Bile su svetice i grešnice, voljene i nevoljene, ali istorija ih PAMTI po ovome!
Retko su se udavale iz ljubavi, već su to bili politički brakovi sa Nemanjićima. Gotovo sve su bile strankinje osim kneginje Milice, a dolazile su iz Vizantije, Bugarske, Mađarske, Francuske...

VERUJE SE DA U OVOJ PEĆINI ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA: Mnogi su pokušali da uđu i nađu krunu cara Dušana, ali uzalud (FOTO)
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.
Zato vam donosimo recepte sa njihove trpeze, koji će dati posebnu čar prazniku.
Na vašoj svečanoj božićnoj trpezi bi trebalo da se obavezno nađe ovo:
1. Suvo voće i urme
Suvo voće i urme su najveći simbol Božića što se tiče hrane. Nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti nakon ručka.
2. Domaća pogača, česnica
Umesto da je kupite gotovu napravite domaću, svakako je mnogo ukusnija, lepše miriše, i daleko je zabavnije. česnica se pravi kao običan hleb od brašna i kvasca, a u poslednje vreme u nju se dodaje malo mleka, jaja ili mešavina brašna. Pravi se u kružnom obliku i u nju s eobavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više osoba ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično. Tako svaki član porodice može da izvuče nešto.
3. Predjelo
U domaćoj kuhinji se tokom svečanih ručkova velika pažnja posvećuje pravljenju predjela. Tako da su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, a od predjela možete pripremati šta god da je po ukusu vas i vaše porodice.
4. Salate
Od salata možete pripremiti Rusku salatu ili Mimozu. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke, i povrća.
5. Domaća čorba
Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća. Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu i mirišljavu čorbu.
6. Sarma
Sarma se skoro uvek sprama za bilo koji svečani ručak, pa neka ni Božić ne bude izuzetak. Umesto klasične sarme možete napuniti papriku, paradajz, ili napraviti sarmu u listovima zelja ili sličnog zelenila.
7. Pečenje
Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu.

Krenule su da rovare: Posadite ova 3 cveta i krtice će pobeći glavom bez obzira
Najčešći znaci da vam je krtica upala u dvorište su: uvela trava i biljke (jer krtica dok kopa uništava korenje), pojačan rast korova i naravno – čuveni krtičnjaci

Celi život ste pogrešno koristili sprej za nos: Lekar otkrio veliku grešku koju svi pravimo
Alergolog ističe da duboko udisanje spreja takođe može biti problematično. Ako previše udahnete, lek umesto u nos ide u grlo, gde ne može doneti nikakvu korist

Vaskršnja jaja u savršenim bojama: Kako da obojite UZ POMOĆ LIMUNTUSA i dobijete postojane, sjajne nijanse
Bojenje uskršnjih jaja je tradicija koja je neizostavni deo prazničnog ugođaja.

Stvorite pravo umetničko delo: Skuvajte uskršnja jaja u ovom čaju i dobićete nijansu noćnog neba
Ovo je izuzetno brz i lak način za ukrašavanje jaja, a dobićete neobičnu, originalnu i intezivnu boju, tako čarobnu da će vaša uskršnja korpa i trpeza blistati

Uzela je sapun i premazala prag i dovratnike: Zvuči ludo, ali tvrdi da joj svakog prolećea spasava kuću
Proleće nam donosi sunce i cveće – ali i najezdu mrava u domovima
Komentari(0)