Danas je tucindan, a običaj nalaže da se urade 2 važne stvari: Kako bi godina dobro počela, ispoštujte ovo
Najradosniji praznik nam je pred vratima, a kao uvod u Božićne praznike danas slavimo tucindan
Tucindan je dobio ime po tome što se vekovima na taj dan "tuklo" , tj. ubijalo sekirom ili nožem jagnje ili prase za Božić.
Ovaj običaj se u Srbiji verovatno zadržao još iz paganskih, mnogobožačkih vremena i bio je u vezi sa prinošenjem žrtve. Vremenom, crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, dugog šest nedelja, sa mrazevima i zimom koja je u ove dane obično najjača, jaka hrana dobro dođe.
Za božićnu pečenicu se bira najlepše prase ili jagnje, mada neki pripremaju i ćurku ili kokošku. Životinja treba da bude bela, bez belega i telesnih nedostatka. Peče se sutradan, na Badnji dan, a jede za Božić.
Postoje 2 veoma važna verovanja i običaja za Tucindan:
1. Na Tucindan se ništa ne sme davati iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari odlaziti iz doma. Misli se na novac. Taj dan jedino šta možete da uradite je da vratite sve dugove kako bi vam godina dobro prošla.
2. Na ovaj veliki praznik ne valja tući decu, jer će cele godine biti nevaljala i jer će im, veruje se - izaći čir na svakom mestu gde su udarena.
U nekim krajevima, na Tucindan se ne večera za stolom nego na podu. Prvo se postavljaju so i beli luk, a onda hleb, pasulj, kupus i ostala posna hrana. Za večerom domaćin mora biti okrenut istoku.
MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI Ekipa "Lepote Srbije" želi vam Srećan Božić
Srećan praznik svim našim čitaocima!
Tradicija nalaže da Božićna trpeza mora sadržati ovih 7 specijaliteta: Još su je Nemnjići započeli, a poštuje se i danas
Ovaj običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolizovao jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi
Jedan sastojak u česnicu nemojte da stavljate: Etnolog objasnio kako se pravilno sprema, dotakao se i pečenice
Etnolog nam je objasnio kako se pravilno i po starim običajima sprema česnica, šta ne sme da se stavlja ali i kakva pečenica treba da bude.
Profesionalac za peći na drva otkrio: Evo kako pravilno ložiti kako biste ceo dom ugrejali s manje potrošenih drva
Među najpopularnijim opcijama su peći na drva, koje pružaju udoban, efikasan i često pristupačniji način grejanja.
Čak 3 poslastice iz Srbije našle su se na listi najboljih torti: Iznenadićete se koji sirotinjski slatkiš se tamo našao
Ovo su najbolje torte na svetu, a u najboljih 100 su se našle čak tri čuvene srpske poslastice
Komentari(0)