SUTRA JE VELIKI PRAZNIK Vavedenje posvećeno Bogorodici, njoj se žene mole za potomstvo, a svi ostali tada gledaju u nebo

Jelena Vamović

12:17

Aktuelno 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju Vavedenje presvete Bogorodice, kod Srba znane i kao Sveta Prečist.

SUTRA JE VELIKI PRAZNIK Vavedenje posvećeno Bogorodici, njoj se žene mole za potomstvo, a svi ostali tada gledaju u nebo
shutterstock

 

Pravoslavni vernici u Srbiji 4. decembra proslavljaju Vavedenje Presvete Bogorodice.

Vavedenje je jedan od 12 najvažnijih praznika i u kalendaru je obeležen crvenim slovom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovaj praznik predstavlja uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put kročila u hram u pratnji svojih roditelja, Svetog Joakima i Ane.

Prema predanju Bogorodica je u hramu provela 12 godina, a posle smrti roditelja otišla je da živi kod Josifa iz Nazareta i u njegovom domu dobila je blagovest od arhanđela Gavrila.

Vavedenje je jedan od pet velikih praznika posvećenim Bogorodici, a neke porodice je proslavljaju kao krsnu slavu.

Slava manastira Hilandar

Vavedenje je slava manastira Hilandar na Svetoj Gori, pa će bratsvo srpske carske lavre proslaviti praznik svoje zaštitnice i zaštitnice čitavog Atosa.

Prema predanju, Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

 Na pravoslavnim ikonama posvećenim ovom prazniku slika se Bogorodica u pratnji devojaka sa upaljenim voštanicama, a jedna od najlepših predstava je slavska ikona manastira Hilandar.

U Crkvi kralja Milutina u Studenici je jedna od najvrednijih i najbolje očuvanih fresaka sa istom scenom Vavedenja.
Na slavskim ikonama Vavednja slika se takođe i scena iz jerusalimskog hrama, u kojoj trogodišnju Mariju i njene roditelje prima prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena i majki. Zato postoji stari običaj da na današnji dan treba da se pomole sve žene koje žele da imaju decu.

Nekada je postojao običaj da se na Vavedenje okupljaju tek udate devojke i da stavljaju cveće u kosu kako bi ih pratila sreća.

 

osečina

Ne daj Bože nikome ovakav osećaj, ovo se ne pamti u poslednjih 40 godina: Meštani sela u Osečini danas sabiraju ogromnu štetu nakon nevremena

Aktuelno

13:00

24 jun, 2024

Nakon jakog nevremena Štab za vanredne situacije Osečina u pogodđenim delovima opštine proglašena je vanredna situacija. Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić i predsednik Skupštine opštine Svetozar Gačić od sinoć su na terenu. Ogromne štete nevreme je nanelo na stambenim, pomoćnim objektima, poljoprivredi ali i nad domaćim životinjama u selu Tuđin, Sirdija, Selu Osečini, varošici Osečina, delu sela Plužac.

Komentari(0)

Loading