3 navike iz Jugoslavije zbog kojih se danas debljamo: Bake i majke su nas sve pogrešno naučile
Dok Italijani jedu malo, lagano, sa uživanjem, mi sa prostora bivše Jugoslavije jedemo kao da "sutra ne postoji"
"Jedi da bi živeo, ne živi da bi jeo", je poslovica koju bi trebalo da nauči svako ko dolazi sa prostora bivše Jugoslavije. Da li zbog toga što smo često bili u tolikoj oskudici da smo jeli samo suv hleb ili zato što nam je genetski zapisano da jedemo često i jedemo mnogo - mnogi ne mogu da se izbore sa viškom kilograma, pogotovo "pod stare dane".
3 navike iz stare Jugoslavije zbog kojih se debljamo:
Navika broj 1: Uz kafu se obavezno jede nešto slatko
Možda vas zanima:
Bila najlepša torta u Jugoslaviji, savremene žene je skroz zaboravile: Ne peče se, gotova za pola sata, kremastije nema
Pesak torta očara svakog na prvi zalogaj, njenom ukusu ne može da odoli apsolutno niko!
Važili su za najromantičniji par Beograda: Turbulentna ljubavna veza rok muzičara i Jelene Tinske! (FOTO)
One je bio rok muzičar, ona čuvena "Lokica"
Možda vas zanima:
Bila najlepša torta u Jugoslaviji, savremene žene je skroz zaboravile: Ne peče se, gotova za pola sata, kremastije nema
Pesak torta očara svakog na prvi zalogaj, njenom ukusu ne može da odoli apsolutno niko!
Važili su za najromantičniji par Beograda: Turbulentna ljubavna veza rok muzičara i Jelene Tinske! (FOTO)
One je bio rok muzičar, ona čuvena "Lokica"
Možda vas zanima:
Bila najlepša torta u Jugoslaviji, savremene žene je skroz zaboravile: Ne peče se, gotova za pola sata, kremastije nema
Pesak torta očara svakog na prvi zalogaj, njenom ukusu ne može da odoli apsolutno niko!
Važili su za najromantičniji par Beograda: Turbulentna ljubavna veza rok muzičara i Jelene Tinske! (FOTO)
One je bio rok muzičar, ona čuvena "Lokica"
Ratluk, kocka šećera, kolač, sladoled - bilo šta. Kada nam dolaze gosti, glavno je naprviti kolač koji ćemo poslužiti uz kafu. To je prvo pravilo dobrog gostoprimstva.
"Ne jedem slatko", je rečenica koju nijedan gost nikad nije izgovorio na Balkanu.
Slatko se ne odbija, a pogotovo ono od šljiva čija je razmera 1kg voća jednako 1 kg šećera.
Navika broj 2: Svaki obrok mora se sastojati od 3 jela
Prvo ide supica, a potom glavno jelo i obavezna salata (šopska sa sirom). Dok neki samo salatu jedu kao glavni obrok ona se kod nas "ne računa". Jede se mnogo, jede se često i jede se obilno. Hleb se ne zaboravlja i sastavni deo je svakog jela, pa čak i onog koje uključuje testeninu ili pirinač.
Većina nas još vuče traume iz detinjstva o tanjiru supe nakon koga u želucu nema mesta za glavo jelo, a majka insistira...
Navika broj 3: Slavlje bez praseta ili jagnjeta ne može da se zamisli
"Deda će zaklati prase", je rečenica koju bake s velikim uživanjem koriste da ti dokažu koliko im je važno to što im dolaziš ovaj vikend.
Da bi "zaklali jagnje, prase ili pile", nije potrebno veliko slavlje - dovoljno je da se porodica okupi. Ako se već kupuje roštilj, računa se po pola kilograma mesa po članu porodice.
Salata se tada napravi, ali retko jede - jer ko ima toliki kapacitet da uz pola kile mesa ugura i koju kašiku kupusa u želudac?! Dobro, mesta za baklavu uvek ima ili za pitu od jabuka, što da ne!
Posle ovako obilnog jela, obično se povede priča o tome kako nam metabolizam ne radi kao pre i kako se danas gojimo i od vode. A niko ne spominje da se tog dana voda nije ni pila...
Nekada su ih koristili stari Srbi: 30 zaboravljenih reči kojima retko ko danas zna značenje
Ovo su 30 zaboravljenih srpskih reči o kojima retko ko danas zna značenje.
NAPRAVITE SAMI Prelepa mirisna ETERIČNA ULJA iz domaće radinosti
Za sve vas koji volite projekte koje same možete da napravite kod kuće, ovaj će vam se posebno dopasti.
Život Čiča Dražine žene frapira, 1 noć sve preokrenula: Ovako muža ispratila u smrt, preživela pakao i skončala sramno
Žena Draže Mihailovića izdržala je na svojim leđima stvari koje je teško i zamisliti, kao da je snašla sva nesreća ovog sveta.
HOĆETE DA VAM SIN IMA PRAVO SRPSKO IME Simbolika imena je jako važna, zato su baš OVA nosili NAJSNAŽNIJI SRBI!
Ako je istinita ona latinska izreka da je ime znak, onda obratite pažnju koje ime ćete dati svom detetu.
OVAJ SRPSKI GRAD SU ZVALI MALI PARIZ Nećete verovati koliko je kafana imao još u doba Obrenovića
Zahvaljujući naprednim shvatanjima obor-kneza Jevrema Obrenovića, Šabac se tokom 19. veka razvija u veoma naprednu varoš. U priči koja sledi saznaćete zašto se ovaj grad naziva „Mali Pariz“
Komentari(0)