ATENTAT U SARAJEVU Sudbina članova porodice GAVRILA PRINCIPA nakon događaja koji je PROMENIO SVET

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Gavrilo Princip bio je srpski student i član Mlade Bosne koji se zalagao za okončanje austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini. Rođen je 25. jula 1894. u Obljaju, kod Bosanskog Grahova, u Austro-Ugarskoj (današnja Bosna i Hercegovina). Princip je postao poznat po atentatu na nadvojvodu Franju Ferdinanda, naslednika prestola Austro-Ugarske, i njegovu suprugu Sofiju, u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Gavrilo Princip
vikipedija/Gavrilo Princip ispred zgrade suda

Ovo ubistvo je pokrenulo Julsku krizu, niz događaja koji su u roku od mesec dana doveli do izbijanja Prvog svetskog rata.

Princip je bio siromašnog porekla. Sa trinaest godina poslat je u Sarajevo, glavni grad austrijske okupirane Bosne, da studira u Trgovačkoj školi, pre nego što je prešao u gimnaziju, gde je postao politički svestan. Godine 1911. pridružio se Mladoj Bosni, tajnom lokalnom društvu koje je imalo za cilj oslobađanje Bosne od austrougarske vlasti i postizanje ujedinjenja Južnih Slovena.

Nakon prisustvovanja antiaustrijskim demonstracijama u Sarajevu, izbačen je iz škole i pešice otišao u Beograd, kako bi nastavio obrazovanje. Tokom Prvog balkanskog rata, Princip je putovao u Južnu Srbiju kako bi se dobrovoljno prijavio u redove srpske vojske, ali je odbijen zbog svoje slabosti. Inspirisan nizom atentata na carske zvaničnike od strane slovenskih nacionalista i anarhista, Princip je ubedio dvojicu drugih mladih Bosanaca da se pridruže zaveri za atentat na naslednika Habzburške monarhije tokom njegove najavljene posete Sarajevu. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Crna ruka, srpsko tajno društvo sa vezama sa srpskom vojnom obaveštajnom službom, obezbedila je zaverenicima oružje i obuku pre nego što su se vratili u Bosnu.

Tokom posete kraljevskog para Sarajevu, Princip je smrtno ranio i Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju pucajući iz pištolja u njihov automobil koji se neočekivano zaustavio na 1,5 metara od njega. Princip je odmah uhapšen i suđeno mu je zajedno sa još dvadeset četiri osobe. Od šest atentatora pet je bilo mlađih od 21 godine, što ih je, prema tadašnjem zakonu, činilo maloletnim.

Nakon atentata , sudbina članova Gavrilove porodice bila je različita.

Gavrilo Princip je uhapšen nakon atentata i osuđen na smrtnu kaznu. Iako je bio maloletan, po tadašnjem zakonu, kazna je ostala na snazi. Princip je umro u zatvoru 28. aprila 1918. godine od tuberkuloze.

Nakon atantata na austrougarskog prestolonaslednika i njegovu ženu cela porodica Princip, njegovi roditelji Marija i Petar i braća Jovo i Nikola, bili su na udaru austrougarske policije.

Ipak, nakon Velikog rata, situacija se promenila, a Gavrilov mlađi brat Nikola je čak dobio austrougarsku stipendiju.

Međutim, ustaše su ga ubile već početkom Drugog svetskog rata, upravo zato što je Gavrilov brat.

– Cela porodica je nakon toga iz Sarajeva prešla u Srbiju. Gavrilo nije jedini član porodice Princip koji je ostavio traga u istoriji. Sin starijeg brata Jova, Slobodan Princip Seljo, narodni heroj, pokrenuo je ustanak u zapadnoj Bosni.

Lepote Srbije/Objektiv

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/85284/jugoslaviju-unistiti-sto-brze-evo-sta-tacno-pise-u-hitlerovoj-direktivi-koju-je-srbija-kupila/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/85515/kraj-dinastije-obrenovic-aleksandar-i-draga-ubijeni-su-u-zaveri-sta-se-zapravo-dogodilo-u-noci-majskog-prevrata/vest

TAJNA U CENTRU BEOGRADA Prokletstvo ili nesrećna sudbina stuba Brankovog mosta?

TAJNA U CENTRU BEOGRADA Prokletstvo ili nesrećna sudbina stuba Brankovog mosta?

Zanimljivosti

16:00

25 jun, 2024

Mnogo Beograđana ovo ne zna, ali Brankov most danas živi svoj drugi život. Na njegovom mestu nekada je postojao mnogo impozantniji most Kralja Aleksandra. On je bio podignut 1934. i važio je za jedan od najlepših objekata onog vremena. Nažalost, potrajao je samo sedam godina jer je srušen već 1941. Sujeverni Beograđani rekli su da se time ispunilo prokletstvo koje i danas prati ovo mesto.

Komentari(0)

Loading