3 SJAJNE PRIMENE LJUSKI OD JAJA U BAŠTI: Ne postoji bolje đubrivo za biljke, a tek šta mogu da učine za ptice

Obilje ljuski od jaja koje bacimo tokom Vaskrsa možemo odlično da iskoristimo u bašti.

ljuske od jaja
Shutterstock

Povodom Vaskrsa u svakoj kući se kuvaju i farbaju jaja, a neretko se desi da nekoliko popuca pre farbanja, te nam takva jaja ostaju za razne mrsne đakonije koje će se naći na svečanoj vaskršnjoj trpezi.

A šta sa ljuskama, kojih će sada takođe biti u izobilju? Nemojte ih bacati, jer možete sjajno da ih iskoristite u bašti!

Ljuske od jaja kao đubrivo

Kao što je već rečeno, ljuske jaja su odličan izvor kalcijuma. Međutim, zbog sporog razlaganja biće porebno nekoliko meseci da on postane dostupan biljkama. Kako bi ubrzali njegovo razlaganje, ljuske morate što bolje usitniti pre primene. Najbolje bi bilo usitniti ih u fini prah, međutim u kućnoj varijanti može poslužiti i električni mlin za kafu. Takođe, možete koristiti avan i tučak da ručno usitnite ljuske. Usitnjene ljuske od jaja možete dodati na dno rupe prilikom sadnje ili ih razbacati po površini zemljišta. Ljuske možete i zaorati nakon što ih pospete po površini zemljišta kako bi ubrzali razlaganje. Na ovaj način ćete obezbediti i da se kalcijum oslobodi u zoni korena bilaka. Dodavanje ljuski u zemljište najbolje je uraditi na jesen. Na ovaj način vremenske prilike tokom zime pospešiće njihovo razlaganje i učiniti deo kalcijuma dostupnim u proleće prilikom kretanja vegetacije. Dodatnu količinu ljuski možete dodati i početkom godine tj. na proleće.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading