3 SJAJNE PRIMENE LJUSKI OD JAJA U BAŠTI: Ne postoji bolje đubrivo za biljke, a tek šta mogu da učine za ptice
Obilje ljuski od jaja koje bacimo tokom Vaskrsa možemo odlično da iskoristimo u bašti.

Povodom Vaskrsa u svakoj kući se kuvaju i farbaju jaja, a neretko se desi da nekoliko popuca pre farbanja, te nam takva jaja ostaju za razne mrsne đakonije koje će se naći na svečanoj vaskršnjoj trpezi.
A šta sa ljuskama, kojih će sada takođe biti u izobilju? Nemojte ih bacati, jer možete sjajno da ih iskoristite u bašti!
Ljuske od jaja kao đubrivo
Kao što je već rečeno, ljuske jaja su odličan izvor kalcijuma. Međutim, zbog sporog razlaganja biće porebno nekoliko meseci da on postane dostupan biljkama. Kako bi ubrzali njegovo razlaganje, ljuske morate što bolje usitniti pre primene. Najbolje bi bilo usitniti ih u fini prah, međutim u kućnoj varijanti može poslužiti i električni mlin za kafu. Takođe, možete koristiti avan i tučak da ručno usitnite ljuske. Usitnjene ljuske od jaja možete dodati na dno rupe prilikom sadnje ili ih razbacati po površini zemljišta. Ljuske možete i zaorati nakon što ih pospete po površini zemljišta kako bi ubrzali razlaganje. Na ovaj način ćete obezbediti i da se kalcijum oslobodi u zoni korena bilaka. Dodavanje ljuski u zemljište najbolje je uraditi na jesen. Na ovaj način vremenske prilike tokom zime pospešiće njihovo razlaganje i učiniti deo kalcijuma dostupnim u proleće prilikom kretanja vegetacije. Dodatnu količinu ljuski možete dodati i početkom godine tj. na proleće.
Možda vas zanima:

5 genijalnih načina da iskoristite ljuske od jaja: Ne bacajte ih, one su suvo zlato!
Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su zbog toga najhranljivija namirnica na svetu. Širom sveta prosečna osoba pojede oko 150 do 200 jaja godišnje.

JEDNA KAP JODA MOŽE DA SPASE BAŠTU: Od trulenja, gljivičnih infekcija i pepelnice! Evo kako!
Gljivične i druge bolesti biljaka nestaju samo sa korišćenjem jedne kapi joda
Možda vas zanima:

5 genijalnih načina da iskoristite ljuske od jaja: Ne bacajte ih, one su suvo zlato!
Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su zbog toga najhranljivija namirnica na svetu. Širom sveta prosečna osoba pojede oko 150 do 200 jaja godišnje.

JEDNA KAP JODA MOŽE DA SPASE BAŠTU: Od trulenja, gljivičnih infekcija i pepelnice! Evo kako!
Gljivične i druge bolesti biljaka nestaju samo sa korišćenjem jedne kapi joda

Zašto je zabranjeno smejati se prilikom slikanja za dokumente
Naše fotografije u pasošu retko su među našim najlepšim slikama. Osvetljenje u kabini za fotografisanje u SUP-u nije idealno, a dodatno nam odmaže i to što ne možemo da pokažemo svoje najlepše nasmejano lice.

VLADIKA NIKOLAJ SRPSKIM MAJKAMA: "Svaka mora svoje dete da nauči 3 stvari"
Vladika Nikolaj Velimirović govorio je da je majka biće najsličnije Bogu, da je njeno žrtvovanje za dete slično Hristovom stradanju za sav ljudski rod. Veliki mislilac i teolog poručio je majkama da uvek na umu imaju i tri važne stvari.

"KRVAVA LITIJA": Ko je bio patrijarh srpski Varnava Rosić?
U jednom od najtežih perioda srpske istorije na čelo Srpske pravoslavne crkve dolazi patrijarh Varnava koji je ostao upamćen kao veliki mučenik.

Šta tamnoputa snajka kaže o SRPSKOJ SVADBI
Mešoviti brakovi sve su učestaliji poslednjih godina. Imali smo prilike da vidimo brojne lepotice iz inostranstva koje su ljubav pronašle u Srbiji i sa svojim partnerima ovde nastavili život.

"POKOJNA BABA DOŠLA NOĆAS I VEČERALA"! Otac Predrag otkrio šta mu se dogodilo i kako je od sveštenika uzeo 100 evra VIDEO
Često se u narodu mkešalu sujeverje, običaji i tradicija, a običajima i sujeverju daje prednost u odnosu na ono što je izvorno deo hrišćanske vere. Tako postoji običaj da se tokom noći ostavi hrana za pokojnika da bi on, "kad svrati", imao šta da pojede. I sve to pod geslom - valja se.
Komentari(0)