Prezime vam se završava na -ić ili -ović: Evo šta to znači

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Prezime rođenjem nasleđujemo od predaka. Uz ime koje nam daju na rođenju i koje predstavlja naše lično ime, prezime označava naše poreklo i korene.

Prezime vam se završava na -ić ili -ović: Evo šta to znači
Shutterstock

Prezime je nastalo u drugoj polovini 14. veka. U slovenskim narodima korišćeno je mnogo sufiksa prilikom nastajanja prezimena.

Najčešći nastavak -IĆ znači malo i mlado, a nastavak -OVIĆ upućuje da je “potomak od…”.

Pogledajte i ostale zanimljivosti koje sigurno niste znali:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Žene u diplomatiji postižu izvanredne rezultate. A znate li da je prva žena ambasador bila Ruskinja Aleksandra Kolontaj? Za sovjetskog ambasadora u Norveškoj izabrana je 1923. godine.
- Prva kontaktna sočiva napravio je Leonardo da Vinči. Trebalo je da budu izrađena od tankog stakla ispunjenog vodom.
- Za koliko pređete kilometar puta? Znate li koliko je potrebno pužu? Da bi prevalio toliki put, trebalo bi da se kreće dan i noć, i to 14 dana.
- Mirisne biljke imaju ogroman uticaj na čovekovu psihu. To je pokazalo istraživanje encefalograma osoba podvrgnutih ispitivanju. Miris ruže nadražuje nervni sistem i izaziva nervozu. Mirisi limuna i mente podstiču na rad i doprinose boljem pamćenju, dok lavanda opušta.
- Čovečiji nokat u toku dana poraste u proseku 0,1 milimetar. Da bi izrastao potpuno novi potrebna su, otprilike, tri meseca.
- Kompozitor Ludvig van Betoven umro je zbog oboljenja jetre. To su utvrdili naučnici ispitivanjem DNK jedne vlasi njegove kose.
- Znate li da je prva šivaća mašina osmišljena 1790. godine? Izum je Britanca Tomasa Sainta i u to vreme služila je za šivenje kože.
- Bacate smeće gde god stignete? E, pa onda bi trebalo da znate da je potrebno čak 50.000 godina da bi se razložila i raspala plastična posuda. Razmislite pre nego što je bacite!

(Krstarica)

Komentari(0)

Loading