Prezime vam se završava na -ić ili -ović: Evo šta to znači

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Prezime rođenjem nasleđujemo od predaka. Uz ime koje nam daju na rođenju i koje predstavlja naše lično ime, prezime označava naše poreklo i korene.

Prezime vam se završava na -ić ili -ović: Evo šta to znači
Shutterstock

Prezime je nastalo u drugoj polovini 14. veka. U slovenskim narodima korišćeno je mnogo sufiksa prilikom nastajanja prezimena.

Najčešći nastavak -IĆ znači malo i mlado, a nastavak -OVIĆ upućuje da je “potomak od…”.

Pogledajte i ostale zanimljivosti koje sigurno niste znali:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Žene u diplomatiji postižu izvanredne rezultate. A znate li da je prva žena ambasador bila Ruskinja Aleksandra Kolontaj? Za sovjetskog ambasadora u Norveškoj izabrana je 1923. godine.
- Prva kontaktna sočiva napravio je Leonardo da Vinči. Trebalo je da budu izrađena od tankog stakla ispunjenog vodom.
- Za koliko pređete kilometar puta? Znate li koliko je potrebno pužu? Da bi prevalio toliki put, trebalo bi da se kreće dan i noć, i to 14 dana.
- Mirisne biljke imaju ogroman uticaj na čovekovu psihu. To je pokazalo istraživanje encefalograma osoba podvrgnutih ispitivanju. Miris ruže nadražuje nervni sistem i izaziva nervozu. Mirisi limuna i mente podstiču na rad i doprinose boljem pamćenju, dok lavanda opušta.
- Čovečiji nokat u toku dana poraste u proseku 0,1 milimetar. Da bi izrastao potpuno novi potrebna su, otprilike, tri meseca.
- Kompozitor Ludvig van Betoven umro je zbog oboljenja jetre. To su utvrdili naučnici ispitivanjem DNK jedne vlasi njegove kose.
- Znate li da je prva šivaća mašina osmišljena 1790. godine? Izum je Britanca Tomasa Sainta i u to vreme služila je za šivenje kože.
- Bacate smeće gde god stignete? E, pa onda bi trebalo da znate da je potrebno čak 50.000 godina da bi se razložila i raspala plastična posuda. Razmislite pre nego što je bacite!

(Krstarica)

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading