10 STVARI KOJE NISTE ZNALI O NIKOLI TESLI: Otkrijete čime je bio OPSEDNUT i koja je njegova najveća FOBIJA

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Nikola Tesla je jedan od najbrilijatnijih umova modernog doba i bez njega svet kakav poznajemo ne bi postojao.

tesla
Printscreen/Youtube

Ono što je sve ljude oduvek intrigiralo jeste Teslin privatni život, koji je u najmanju ruku bio mističan i ispunjen kontroverzama. Vodio je usamljenički život, koji je golicao ljudsku maštu i davao ljudima povoda da mu pripišu svakakve priče.

Nisu sve te priče bile istinite, preterivanje je uvek prisutno, ali izvesne čudne navike i fobije su svakako bile prisutne u životu ovog naučnika, pratile ga i ispoljavale se i u njegovom radu. Svako od nas ima neke svoje čudne zamisli i navike, ali nama je par Teslinih bizarnih opsesija i navika bilo posebno intersantno. U daljem tekstu pročitajte u šta smo izdvojili za vas.

1. Gromovi na dan rođenja

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tesla je rođen dok su napolju besneli olujni gromovi. Babica koja je pomagala majci Georgini da se porodi bila je ubeđena da je to znak da će genije biti dete tame, međutim Teslina majka je rekla da će njeno dete biti dete svetlosti.

2. Samo jednom je bio u Srbiji

Iako je znao ko je i šta je, Tesla je samo jednom posetio Srbiju. On je skoro ceo svoj život proveo u Americi, a za svoju zemlju je rekao: „Kao što vidite i čujete, ostao sam Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem podižete slavu Srpstva u svetu."

3. Zapremina jela

Po priči njegovih prijatelja i onih koji su imali prilike da se zateknu u restorane koje je posećivao, pre nego što bi zalogaj prineo ustima morao je izračunati njegovu zapreminu, jer u suprotnom ne bi osećao nikakvo zadovoljstvo u jelu. Računao je čak i zapreminu šoljice kafe, tanjira sup. Kažu da je zbog svega toga uglavnom voleo da jede sam.

4. Riskirao je život kako bi ubedio ljude u njegove patente

Njegov motor na naizmeničnu struju Edison je pokušavao da diskredituje na sto načina. Da bi srušio nevericu, Tesla se lično uvezao u električno kolo i upalio sijalicu "glumeći" provodnik. Riskantno, ali i zabavno.

5. Pričao je sa golubovima

Tesla je obožavao golubove i često su ga ljudi viđali u parku kako sa njima priča dok ih hrani.

6. Bio je opsednut brojem 3

Tesla je bio neverovatno opsednut brojem tri, kao i svim brojevima koji su deljivi sa tri. Morao je po tri puta zaredom oprati ruke ili isto toliko puta obići zgradu pre nego što uđe u nju. Mnogi su te njegove ’’rituale’’ povezivali sa opsesivno-kompulsivnim ponašanjem.

7. Fobija od bisera i germofobske sklonosti

Mrzeo je okrugle predmete, nakit i da dira kosu. Tesla je imao neobične navike. Nije volio bisere i nije mogao podneti da bude u istoj sobi s ženom koja nosi nakit od bisera. Osim toga, imao je germofobske sklonosti, preferirao je jesti sam i koristio je 18 salveta za detaljno čišćenje svog tanjira i srebrnog pribora.

8. Insomnija i još ponešto

Tesla je tvrdio da mu je potrebno samo dva sata sna, ali još uvek nije utvrđeno da li genije nije mogao više da spava usled insomnije ili mu više od toga zaista nije bilo potrebno.

9. Umro je u siromaštvu

Iako su njegovi izumi promenili svet, Tesla nije dočekao slavu koju je zaslužio. Bogatsvo nije želeo, već je samo hteo da učini svet boljim mestom. Umro je u siromaštvu, a u njegovoj sobi je pronađen samo golub kojeg je on čuvao.

10. Poverljiva dokumenta

Američka vlada je posle Tesline smrti zaplenila i podvela pod poverljivo gotovo sva njegova dokumenta. Kasnije je većinu vratila Teslinoj familiji, neka dokumenta je poklonila Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, dok su neka dokumenta još uvek u vlasništvu vlade.

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

Zanimljivosti

16:00

25 maj, 2024

Čajetina - Najpoznatiji dečko sa sela u Srbiji, Luka Crepuljarević iz zlatiborskog Semegnjeva, oduševio je čitav region, ali i sve naše ljude koji žive širom planete svojim stavovima, rumenim obrazima i širokim osmehom. On je odlučio da se vrati na očevo imanje, nakon što mu je umrla baka koju je mnogo voleo i baš zbog nje i svog oca koji takođe nije među živima, odlučio je da nikako ne sme dopustiti da, kako je rekao, njihove livade pasu tuđe ovce.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading