MUŽ JOJ DAO SADNICE U SAKSIJI, ONA POKRENULA BIZNIS Ljilja iz Beograda otišla u selo i radi punom parom, ono što ubere šalje i poštom!
Od trenutka kada su prvi plodovi stigli na rod, Ljilja je rešila da ih ne predaje u otkupu, već sve što ubere proda za tili čas putem društvenih mreža, a dostava njihovih proizvoda je jedinstvena
Kada je zbog ljubavi rodne Zeoke u Dragačevu napustila i preselila se u Beograd, profesorka Ljilja Đorđević ni slutila nije da će je život ponovo vratiti u rodni kraj, a jedan originalan poklon supruga koji je agronom po profesiji bio je presudan da napuste prestonicu i upuste se u nešto sasvim novo.
- Suprug mi je poklonio prve sadnice borovnice u saksiji i tako je sve krenulo, ja sam verovala u tu priču da to može da funkcioniše, a pošto radimo sa velikom ljubavlju i posvećenošću, imamo cilj da proizvodimo nešto zdravo, a danas je zdrava hrana nešto što se sve više traži i svima je potrebno, tako da nisam imala nikakvu prepreku u toj odluci, pogotovo što imam podršku porodice i supruga”, kazala je za RINU Ljilja.
U dragačevskom selu Zeoke na 550 metara nadmorske visine Ljilja je formirala svoj zasad borovnica u saksiji i čvrsto rešila da njihovi plodovi rastu bez ikakvog hemijskog tretiranja, a brzo je dokazala da je to itekako moguće.
- Ne prskamo bukvalno ni sa čim, čak ni sa herbicidima, mi sve to ručno čistimo od trave, svaka saksija je bukvalno ručno oplevljena, očišćena i to se radi u kontinuitetu u skladu sa vremenskim prilikama. Ova godina je bila veoma kišna pa je bilo dosta tog posla, ali je definitivno moguće da dobijete zdrav, ukusan i sladak plod, na ovaj način”, ističe Ljilja.
Od trenutka kada su prvi plodovi stigli na rod, Ljilja je rešila da ih ne predaje u otkupu, već sve što ubere proda za tili čas putem društvenih mreža, a dostava njihovih proizvoda je jedinstvena.
- U Beogradu za sve obožavaoce naših borovnica, mi ih dostavljamo na kućnu adresu i to u pakovanjima od po kilogram, a u druga mesta u Srbiji šaljemo ih kurirskim službama”, priča Ljilja.
Od svežih plodova ova vredna mlada žena pravi i matični sok bez dodatka šećera i vode, kao i slatko i pekmez.
- Naš pekmez je takođe bez šećera i konzervansa i bilo kakvih drugih dodataka, samo 100 posto zdrave, čiste neprskane borovnice, kuvamo na šporetu na drva, na smederevcu, znači kompletno zdrava proizvodnja.
Gajenje i branje borovnica zahtevan je posao, pa im je podrška porodice, ali i komšija od neprocenjivog značaja.
- Njih dvoje su se našli i jedno i drugo to vole, Ljlja je sa ovih prostora, moj brat je iz Beograda, ali to nema veze, napravili su jednu lepu porodičnu priču koja je krenula iz ljubavi, u početku je bila kao hobi, ali je na kraju prerasla u nešto veoma lepo. Ja ih podržavam i dolazim da im pomognem kad god mogu. Za mene je berba borovnica neka vrsta aktivnog turizma, dođete, na otvorenom ste, u prirodi ste, čist vazduh, čista borovnica, malo bereš malo jedeš i sve neprskano”, kaže Ljiljina zaova Jelena Đorđević Popović.
Đorđevići su kažu našli svoj put, rade onako kako su zamislili, ne zanima ih cena u otkupu, niti konkurencija, izabrali su svoj put i način uzgoja i prodaje, a verni kupci čim se plodovi zaplave već šalju narudžbine preko fejsbuka i instagrama i sve što su poručili već sutradan stiže im na kućni prag. Ovi mladi ljudi dokazali su da je spoj tradicije i modernih tehnologija dobitna kombinacija i da se od uzgoja bobičastog voća može i te kako lepo živeti.
(Kurir/RINA)
U OVOM GRADU ZGRADE IMAJU SMEŠNA IMENA Hoćeš da se nađemo kod TELETA?
Grad Užice je poznat po neobičnim imenima zgrada. U ovom gradu možete pronaći stambene zgrade koje se zovu “Šarulja”, “Tele” i “Sivonja”
ONA JE ZASLUŽNA ŠTO JE BEOGRAD OD KASABE POSTAO MODERNA PRESTONICA: Neverovatan život naše zaboravljene umetnice! (FOTO)
Odvažna i talentovana Jelisaveta Načić, odrasla u bogataškim vrtovima vile beogradskog trgovca u Vlajkovićevoj 9, usprotivila se ocu i izabrala profesiju kojom su se bavili isljučivo muškarci.
VINO ZA SRCE Recept star preko 800 godina, o njemu je pisala i čuvena Marija Treben
Vino za srce, recept star preko 800 godina, pronađen je u starim spisima opatice i mističarke Hildegard von Bingen. Ova mističarka je živela 81. godinu i smatra se najsvestranijom i najučenijom ženom svog doba. Njeni recepti već vekovima prepisuju se i prenose sa kolena na koleno, a i danas njen lik srećemo u mnogim savremenim ordinacijama i bio-radnjama.
BRAK Nekada je sedma godina bila krizna, nećete verovati koja je sada
Sedma godina je uglavnom bio period kada nastupa nevera, bračna kriza a u zavisnosti od okolnosti i razvod braka. Posao, deca i svakodnevni životni problemi ispreče se između partnera i stvaraju sve dublje razlike među njima.
SOC OD KAFE ČINI ČUDA ZA CVEĆE: Ako se upotrebi na ovaj način, pospešuje rast biljaka i štiti ih od štetočina!
Ako bacate soc od kafe, pravite veliku grešku. Ukoliko se iskoristi na pravi način on može da preporodi cveće
Komentari(0)