SRPSKI BREND I BILJKA BUDUĆNOSTI Za ovo "crno zlato" srpski voćari najviše biraju materijal koji stiže iz Holandije (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Aktuelno 0

Ono što je najvažnije za dobar rod svakako je kvalitetan sadni materijal, a sve kreće iz saksije od dva litra

SRPSKI BREND I BILJKA BUDUĆNOSTI Za ovo "crno zlato" srpski voćari najviše biraju materijal koji stiže iz Holandije (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Crno zlato, borovnica

Maline jesu srpski brend, ali već nekoliko godina biljkom budućnosti naziva se borovnica. Sve je više zasada u Srbiji pod ovim crnim zlatom, a dobra otkupna cena i povoljni geografski uslovi usled kojih domaća borovnica dolazi na rod onda kad je nema u Evropi, samo su neki od odlučujućih faktora zbog kojih se voćari odlučuju da je posade. Ulaganja u proizvodnju su velika, ali se nakon nekoliko godina višestruko vrate. 

Foto: Rina/Srpski voćari najviše biraju sadni materijal koji stiže iz Holandije
 

"Kvalitetan uzgoj sadnica odraziće se kako na ukus tako i na izgled samog roda, što je možda i od presudnog značaja kada dođe do kupovine. Voće mora lepo izgledati u prodavnici kako bi zainteresovalo kupce, jer ako im se svidi na izgled, kupiće ga, dakle početak je vizuelan, nakon toga mora biti lepo i za jelo, mora biti čvrsto, sa dovoljno šećera i slatko kiselim balansom, takođe mora biti i sveže, veličina je bitna, ali to ne treba uvek da bude džambo voće", rekao je Andrea Pergher proizvođač sadnog materijala iz Holandije.

Kako kaže, on sa sadnjom počinje sredinom aprila i to sve kreće iz saksija od dva litra jer je to prava veličina za američku visokožbunastu borovnicu. To su dvogodišnje sadnice koje godinu dana provode u većim saksijama, a godinu ranije u manjim. Moderne tehnologije proizvodnje utiču na to da tokom cele godine imamo sveže voće u ponudi, što znači bolji plasman na tržištu, ali i radna snaga koja će u kontinuitetu biti angažovana.

„Kada se pojavite u nekom marketu i nudite svoju robu kao proizvođač bobičastog voća koji ima jagodu krajem aprila i tokom celog maja, borovnicu u junu, julu i avgustu, malinu u septembru i oktobru, vi ste svakako daleko ozbiljniji igrač za taj market jer imate kontinuitet u proizvodnji. Važno je da tokom čitave godine imamo sveže voće jer je to ono što kupci traže pre svega na primorju, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali i drugim turističkim centrima u našoj zemlji, a naravno kada se bavite proizvodnjom voća uvek morate na najbolji način odgovoriti na zahteve kupaca”, rekao je Mile Radisavljević distributer holandskih sadnica za područje Srbije i regiona.

Upravo zbog svog zdravog porekla, ali i slatkoće koju ima, borovnica je postala jedna od delikatesnih voćnih vrsta kod nas, a širom Srbije sve je više parcela na kojima je zasađeno crno blago.

Izvor: RINA

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading