Kako da znate da li biljka može da se oporavi? Obratite pažnju na ove znakove
Mnoge kućne biljke su otpornije nego što mislite i mogu se oporaviti od prilično teških uslova. Samo treba da ih razumete. Tako da, pre nego što odustanete od kućne biljke, dobro je analizirajte da biste shvatili šta se tačno dešava.

Često kućna biljka može da izgleda kao da je u potpunosti uginula, ali u njoj zapravo ima još života i mogućnosti da se oporavi. Neke biljke, kao što su amarilis i kaladijumi, prirodno budu u stanju mirovanja tokom dela godine i gube sve svoje lišće. Dakle, iako određeni znaci mogu da izgledaju alarmantno, ponekad je to samo deo potpuno normalnog procesa. Da biste utvrdili da li je vaša biljka još uvek živa, počnite pregledom stabljika. Žive stabljike će biti fleksibilne, ne lomljive i imaće zelenu boju. Za drvenaste stabljike, noktom sastružite sićušni deo kore i potražite zeleno tkivo ispod.
Nežno izvucite biljku iz saksije kako biste proverili korenje. Ako ima belo, žuti ili čak smeđe korene moguće ju je "oživeti", ali ukoliko je korenje kašasti i trulo, to je znak da se biljka ne može spasiti.
Kako oživeti biljku?
Možda vas zanima:

Stavite ovo u saksiju i cveće vam nikad više neće uvenuti: Genijalan, a tako jednostavan trik
Nekad se filter za kafu koristio isključivo za kuvanje kafe – danas ga koristi sve više ljubitelja cvećarstva.

Pet biljaka koje možete da zasadite ako vam je terasa u hladovini: One vole hladovinu
Uskoro se približava najlepši deo godine kada će gradski balkoni i terase da buknu u najlepšim bojama napupelih cvetova
Možda vas zanima:

Stavite ovo u saksiju i cveće vam nikad više neće uvenuti: Genijalan, a tako jednostavan trik
Nekad se filter za kafu koristio isključivo za kuvanje kafe – danas ga koristi sve više ljubitelja cvećarstva.

Pet biljaka koje možete da zasadite ako vam je terasa u hladovini: One vole hladovinu
Uskoro se približava najlepši deo godine kada će gradski balkoni i terase da buknu u najlepšim bojama napupelih cvetova
Možda vas zanima:

Stavite ovo u saksiju i cveće vam nikad više neće uvenuti: Genijalan, a tako jednostavan trik
Nekad se filter za kafu koristio isključivo za kuvanje kafe – danas ga koristi sve više ljubitelja cvećarstva.

Pet biljaka koje možete da zasadite ako vam je terasa u hladovini: One vole hladovinu
Uskoro se približava najlepši deo godine kada će gradski balkoni i terase da buknu u najlepšim bojama napupelih cvetova
Tajna revitalizacije sobnih biljaka leži u zadovoljavanju njihovih jedinstvenih potreba. Ne zahtevaju sve sobne biljke istu količinu sunca i vode, niti uspevaju na istim temperaturama. Dakle, odvojite malo vremena da prvo pročitate o vašim specifičnim potrebama biljaka, a zatim razmotrite šta da uradite.
Shutterstock
Zalivanje
Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih uzroka propadanja biljaka. Kada su tla preplavljena, nema prostora za kretanje vazduha kroz zemlju, što dovodi do gušenja korena. Jednostavno i trenutno rešenje je smanjenje količine i/ili učestalosti zalivanja. Dozvolite da se gornji sloj zemlje osuši između zalivanja.
Rehidrirajte suvo zemljište
Nedovoljno zalivanje takođe može dovesti do nezdrave kućne biljke. Opušteno lišće može biti znak i prekomernog i nedovoljnog zalivanja. Da biste razlikovali ovo dvoje, potražite osušene ili lomljive vrhove listova ili požutelo lišće blizu vrha biljke. Ovo su oba znaka zalijevanja. Kada tlo postane previše suvo, može biti teško navlažiti ga pomoću kante za zalivanje. Da biste rehidrirali veoma suvu biljku, stavite celu saksiju u kadu ili kantu vode. Natapanje omogućava zemljištu da usisava vodu sa dna putem kapilarnog delovanja. Ostavite biljke da se natapaju oko 30 minuta ili dok se gornji sloj zemlje ne postane vlažan. Nakon toga ostavite biljku da se ocedi još 10-15 minuta.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

ZLATNO ULJE S PLANINE: Zašto je ulje od bundeve sa Zlatara najbolje za srce i kako se u njemu čuva lek za prostatu
Bundeva golica se nekada smatrala hranom za stoku, da bi se ulje dobijeno iz njenih semenki danas prodavalo kao najskuplje srpsko jestivo ulje. Otkrivamo zašto se hladno ceđeno ulje golice sa planinskih krajeva (poput Zlatara, Peštera i Fruške Gore) smatra prirodnim čudom, kako njegovi sastojci deluju na muško zdravlje i zašto je ovo ulje jače od mnogih apotekarskih preparata.

Pre 138 godina Tesla osmislio izum bez kojeg danas ne možemo: Srpski genije osvetlio planetu, a sam umro u hotelu, evo šta je rekao kada je posetio Beograd
Nikola Tesla je 22. oktobra 1887 prijavio izum koji je promenio svet - višefaznu naizmeničnu struju, temelj moderne električne energije.


Najpoznatiji srpski gorštak podelio potresnu sliku: Luki tuga u očima, a na njoj je ON - "neko s neba gleda sve"
Imao je samo 7 godina kada mu je preminuo otac

ČUDO IZ BAČKE: Zašto je ulje od konoplje bilo osnova ishrane u Vojvodini i kako se koristi za kožu i disajne puteve
Konoplja je u Vojvodini vekovima bila "zlatna" industrijska kultura, a ulje dobijeno iz njenih semenki smatralo se pravim eliksirom zdravlja. Otkrivamo kako je ulje od konoplje bilo osnova posne i zdrave ishrane u Bačkoj, zašto su ga bake koristile kao lek za kožna oboljenja i zašto je danas ponovo na vrhu liste prirodnih lekova.
Komentari(0)