Kako da znate da li biljka može da se oporavi? Obratite pažnju na ove znakove

Mnoge kućne biljke su otpornije nego što mislite i mogu se oporaviti od prilično teških uslova. Samo treba da ih razumete. Tako da, pre nego što odustanete od kućne biljke, dobro je analizirajte da biste shvatili šta se tačno dešava.

Kako da znate da li biljka može da se oporavi? Obratite pažnju na ove znakove
Shutterstock

Često kućna biljka može da izgleda kao da je u potpunosti uginula, ali u njoj zapravo ima još života i mogućnosti da se oporavi. Neke biljke, kao što su amarilis i kaladijumi, prirodno budu u stanju mirovanja tokom dela godine i gube sve svoje lišće. Dakle, iako određeni znaci mogu da izgledaju alarmantno, ponekad je to samo deo potpuno normalnog procesa. Da biste utvrdili da li je vaša biljka još uvek živa, počnite pregledom stabljika. Žive stabljike će biti fleksibilne, ne lomljive i imaće zelenu boju. Za drvenaste stabljike, noktom sastružite sićušni deo kore i potražite zeleno tkivo ispod.

Nežno izvucite biljku iz saksije kako biste proverili korenje. Ako ima belo, žuti ili čak smeđe korene moguće ju je "oživeti", ali ukoliko je korenje kašasti i trulo, to je znak da se biljka ne može spasiti.

Kako oživeti biljku?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tajna revitalizacije sobnih biljaka leži u zadovoljavanju njihovih jedinstvenih potreba. Ne zahtevaju sve sobne biljke istu količinu sunca i vode, niti uspevaju na istim temperaturama. Dakle, odvojite malo vremena da prvo pročitate o vašim specifičnim potrebama biljaka, a zatim razmotrite šta da uradite.

Kako da znate da li biljka može da se oporavi? Obratite pažnju na ove znakove Shutterstock
 

Zalivanje

Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih uzroka propadanja biljaka. Kada su tla preplavljena, nema prostora za kretanje vazduha kroz zemlju, što dovodi do gušenja korena. Jednostavno i trenutno rešenje je smanjenje količine i/ili učestalosti zalivanja. Dozvolite da se gornji sloj zemlje osuši između zalivanja.

Rehidrirajte suvo zemljište

Nedovoljno zalivanje takođe može dovesti do nezdrave kućne biljke. Opušteno lišće može biti znak i prekomernog i nedovoljnog zalivanja. Da biste razlikovali ovo dvoje, potražite osušene ili lomljive vrhove listova ili požutelo lišće blizu vrha biljke. Ovo su oba znaka zalijevanja. Kada tlo postane previše suvo, može biti teško navlažiti ga pomoću kante za zalivanje. Da biste rehidrirali veoma suvu biljku, stavite celu saksiju u kadu ili kantu vode. Natapanje omogućava zemljištu da usisava vodu sa dna putem kapilarnog delovanja. Ostavite biljke da se natapaju oko 30 minuta ili dok se gornji sloj zemlje ne postane vlažan. Nakon toga ostavite biljku da se ocedi još 10-15 minuta.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Komentari(0)

Loading