OVA TRI MUSLIMANSKA IMENA RODITELJI MASOVNO DAJU DECI U SRBIJI: Misle da su stara srpska, a u velikoj su zabludi

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 11

Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja.

OVA TRI MUSLIMANSKA IMENA RODITELJI MASOVNO DAJU DECI U SRBIJI: Misle da su stara srpska, a u velikoj su zabludi
Shutterstock

Ova tri popularna imena se smatraju trendom u Srbiji, a istina je da zapravo potiču sa Bliskog Istoka

Izbor imena predstavlja zabavan deo pripreme pre dolaska bebe na svet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dete kroz život i u isto vreme izdvajati ga od drugih.

Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pored pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće deca dobijaju imena bliskoistočnog porekla.

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju ženskoj deci u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja:

Sara

Ime je izvedeno od reči sarai a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana.

U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u poslednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano devojčicama. Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim ćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od nemačke reči ermen – što znači ceo i univerzalan. Ovo ime je zaista prelepo za dete.

Hana

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “milost”.

Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka je bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, a posebni u Nemačkoj.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Komentari(11)

Loading
DJony

22.11.2022 13:52

Sara i Hana su imena hebrejskog porekla!!!

Pera Srbin

22.11.2022 16:45

Ovo su starozavetni imena i ni po čemu nisu samo muslimanska ili samo hrišćanska. Najpre su jevrejska pa svih nas ostalih. Autor teksta je žrtva dogme koja ne vidi dalje od dvorišta svoje bogomolje.

Hahahah

22.11.2022 20:07

Zapravo nisu muslimanska imena, nego Biblijska starozavetna imena, pominju se u knjizi Mojsijevoj.

Sara

23.11.2022 04:28

Sara i Hana su jevrejska imena nikako muslimanska

Radivoje

23.11.2022 08:44

Sara i Hana su jevrejska imrna, biblijska, koja koristi ceo svet

Darko

23.11.2022 08:59

Sara je biblijsko ime! Avramova žena, tako da niste u pravu.

Sofya

23.11.2022 14:12

Sve su to biblijska tj. jevrejska imena. Prvo je nastao judaizam koji je iznedrio hrišćanstvo, a islam je došao mnogo kasnije...

Маријана

23.11.2022 16:19

Сара је име из Старог завета. Сара- жена Аврамова.

Komentator

23.11.2022 16:55

Svejedno. Važno je samo da se završava na 'a'.

XLR

23.11.2022 23:23

Сара (хебрејски: שָׂרָה, Sara, Śārāh; арапски: سارة, Saara - племкиња) је женско библијско име, хебрејског порекла, са значењем владарица, кнегиња, жена високог ранга. Реч сара на хебрејском језику означава жену високог ранга а преводи се и као принцеза или богиња или њена висока светост. Сара, библијска личност, је била Аврамова жена.

Goran

24.11.2022 13:35

Pa zašto onda ime Sara piše kao srpsko ime u srpskoj pravoslavnoj crkvi?