SRBI VERUJU DA JE SODA BIKARBONA SPAS PROTIV KISELINE U ŽELUCU: Magistar farmacije otkriva da li je to TAČNO

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Želudačna kiselina, nadimanje, ostali problemi sa varenjem… Mnogi posegnu za sodom bikarbonom ne bi li se rešili ovih tegoba, a da li je to zaista efikasno rešenje?

Soda bikarbona
Shutterstock

„Preporuka je da se uzima isključivo farmaceutska odnosno medicinska soda koja može da se kupi u apotekama. Ona se preporučuje jer se radi o boljem doziranju preparata i ne unose se dodatne soli u organizam. Zapravo je bezbednija“, rekla je magistar farmcije Sanja Andrić u emisiji RTS ordinacija.

Među našim ljudima uvrežena je praksa da se uzima jedna kašičica sode bikabrone sa vodom.

„Na tržištu postoje različiti farmaceutski oblici sode bikarbone. Pored praškaste supstance, postoje šumeće tablete i obične.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

soda bikarbona Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Što se tiče doziranja, kod običnog praška, uzima se pola kafene kašičice na čašu vode. Dakle, ne cela, već samo pola kašičice. A najveća dnevna doza iznosi oko 1.000 mg, što je upravo tih pola kafene kašičice“, objasnila je i napomenula:

„Sodu bikarbonu je dobro uzimati povremeno jer ona dobro neutrališe želudačnu kiselinu i time oslobađa od neprijatnih simptoma, gorušice, žarenja i pečenja u želucu.

Međutim, ona naglo podiže pH vrednost u želucu i na taj način šalje signal ćelijama da luče dodatnu količinu želudačne kiseline. Pa tako, usled dugotrajne upotrebe može i da pogorša simptome.

Postoji i ograničenje kod pacijenata koji imaju povišeni krvni pritisak, kod njih može dodatno da podigne njegove vrednosti. Isto je kod pacijenata koji imaju oboljenja bubrega i jetre, ni njima se ne preporučuje jer može da poremeti odnos baznih i kiselih supstanci u organizmu“.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading