NEVEROVATNE ISTORIJSKE ČINJENICE Da li ste znali da je šesnaestogodišnji Srbin prva žrtva Velikog rata?

J. K.

12:23

Zanimljivosti 0

Za ovu priču dugo se nije znalo.

NEVEROVATNE ISTORIJSKE ČINJENICE  Da li ste znali da je šesnaestogodišnji Srbin prva žrtva Velikog rata?
Printscreen

 

U belgijskom selu Vile Suren nalazi se spomen obeležje za redova Džordža Lorensa Prajsa, pripadnika 28. severozapadnog bataljona Šeste kanadske pešadijske brigade, poginulog blizu ovog mesta u 10 časova i 58 minuta, 11. novembra 1918. godine. Prajs je poslednji vojnik koji je poginuo u Prvom svetskom ratu, a samo nekoliko minuta nakon njegove pogibije potpisano je primirje u Kompijenu.

Kanađanin je poslednji vojnik koji je poginui, ali da li ste znali da je prvi vojnik koji je poginuo u Prvom svetskom ratu bio Srbin? U pitanju je Dušan Đonović, učenik drugog razreda Kraljevačke trgovačke akademije, poreklom sa Primorja.

NEVEROVATNE ISTORIJSKE ČINJENICE  Da li ste znali da je šesnaestogodišnji Srbin prva žrtva Velikog rata? Printscreen
 

Šesnaestogodišnji Dušan se odmah nakon objave rata prijavio kao dobrovoljac u četnike Jovana Babunskog, a poginuo je u noći između 28. i 29. jula na Savamali kada je srpska vojska minirala železnički most da bi sprečila prelaz neprijateljske vojske.

Osam dana kasnije u „Politici“ je izažla čitulja za mladog Dušana, u kojoj se nalaze podaci o mladom učeniku. Dugo godina se nije znalo za ovaj događaj dok čitulja nije otkrivena.

Komentari(0)

Loading