NA KALEMEGDANU TREBALO JE DA NIKNE SPORTSKI GRAD Da li ste znali da nam je dva puta za dlaku izmakla organizacija Olimpijskih igara? (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Preko antičke Grčke, Pariza, Moskve, Sidneja, pa do Tokija i Rio de Žaneira.... Olimpijske igre otkako su obnovljene 1896. godine, prošle su 24 države sveta. U Londonu su bile čak tri puta, u Atini u dva navrata, a u Beogradu, iako je bio kandidat za 1992. godinu, nijednom.

NA KALEMEGDANU TREBALO JE DA NIKNE SPORTSKI GRAD Da li ste znali da nam je dva puta za dlaku izmakla organizacija Olimpijskih igara? (VIDEO/FOTO)
Shutterstock/Olimpijski krugovi

Dobro je poznata činjenica da se Beograd kandidovao za domaćina Olimpijskih igara 1992. godine i da je u toj trci, u "sedmoro", zauzeo treće mesto, iza Barselone, koja je pobedila i organizovala OI, i Pariza.

 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

S druge strane, daleko manje je poznata činjenica da je Beograd planirao da se kandiduje i za organizaciju Olimpijskih igara 1948. godine. Planovi su razmatrani još pre Drugog svetskog rata, u Beograd je stigao i nemački urbanista i arhitekta koji je u srpskoj prestonici boravio dve godine praveći planove.

 

 

OLIMPIJADA NA KALEMEGDANU

Malo je poznato da je srpska prestonica bila u igri za domaćinstvo i 1948. godine.

Kandidatura Beograda u vreme održavanja Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine bila je već, praktično - „prošla“. Nju je tada sačinio Svetomir Đukić, Užičanin, utemeljivač Olimpijskog pokreta u Srbiji koji je bio prijatelj osnivača modernih Olimpijskih igara Pjera de Kubertena (1863-1937). Upravo njihovo veliko prijateljstvo bilo je garant da bi Beograd bez ikakvih problema dobio organizaciju OI 1948. godine.

Pisani zahtev za organizaciju OI u Beogradu, tada glavnom gradu Jugoslavije, podneli su Svetomir Đukic i dr Franjo Bučar na sednici Medunarodnog olimpijskog komiteta tokom održavanja igara u Berlinu.

 

 

Plan je bio da se sagradi stadion na Kalemegdanu, ali i isuši Ratno ostrvo, te da se veže s dva mosta preko Dunava. U okviru Beogradske tvrđave trebalo je da nikne čitav sportski grad. Određen je i arhitekta Verner Marh, projektant Olimpijskog stadiona u Berlinu, na čiji projekat se kasnije nadovezao kolega Dragiša Brašovan.

Međutim, zbog Drugog svetskog rata usledila je pauza od 12 godina u održavanju Olimpijskih igara, a najbolji svetski sportisti okupili su se 1948. godine u Londonu. Doduše, malo je verovatno da bi takav skup mogao da se odigra u posleratnoj razrušenoj Jugoslaviji, posle dramatične promene državnog uređenja i smene onih koji su ovu kandidaturu predložili u predratnom periodu.

 

Komentari(0)

Loading