JEDINA SRPSKA PRAŠUMA Dobila ime po vinu, a u njoj je priroda bukvalno netaknuta

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Vinatovača je prašuma u Srbiji, nalazi se u Istočnoj Srbiji u regionu Gornja Resava.

JEDINA SRPSKA PRAŠUMA Dobila ime po vinu, a u njoj je priroda bukvalno netaknuta
Printscreen

Vinatovača je svojstvo prašume zaslužila time što 37 hektara šumske zemlje, na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara, ljudska ruka nije uređivala, sekla i pošumljavala od najstarijih vremena u kojima je ova šuma nastala. Ovaj specifičan prirodni rezervat mračne bukove šume nije poznat široj javnosti, a možda tome i možemo da zahvalimo činjenicu što je šuma Vinatovača očuvana, kao i ljudima koji su se pobrinuli da je zaštite. 

Do Vinatovače se jako teško dolazi. Od Despotovca, preko Lisina makadamom 15 km do samog središta Kučajskih planina, a široj javnosti donedavno bilo je gotovo nepoznato da se u srcu Srbije krije prava bukova prašuma. Možda je baš iz tog razloga sačuvana.

U rezervatu „Vinatovača” ustanovljava se režim zaštite I stepena kojim se sprovode mere utvrđene zakonom koji uređuje zaštitu životne sredine i obezbeđuje ostvarivanje poslova naučnoistraživačkog i edukativnog karaktera, sprovođenje kontrole i praćenje stanja populacija biljnih i životinjskih vrsta, prikupljanje i analiza podataka o dendrometrijskim karakteristikama stabala, preduzimanje mera radi očuvanja njihovog zdravstvenog stanja i vitalnosti i ograničeno prikazivanje prirodnih vrednosti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

O rezervatu „Vinatovača” stara se Javno preduzeće „Srbija šume” .Sredstva za zaštitu rezervata „Vinatovača” obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa Zakonom.

 

Komentari(0)

Loading