NEVEROVATNA PRIČA KOJU NISTE ZNALI Jedina Srpkinja koja je sultanu izrodila potomstvo

J. K.

15:13

Zanimljivosti 0

Mnogo se spekulisalo o poreklu Čiček Hatun, međutim, jedan čovek je tu dilemu uklonio.

NEVEROVATNA PRIČA KOJU NISTE ZNALI Jedina Srpkinja koja je sultanu izrodila potomstvo
Shutterstock

 

Najpoznatije Srpkinje u haremu nekog osmanskog sultana bile su Olivera Lazarević i Mara Branković. Manje poznato ime je Čiček Hatun, a  ona je posebna jer je jedina Srpkinja koja je ostavila potomstvo nekom sultanu.

Iako se spekuliše da zbog imena nije imala srpsko poreklo, već da je bila Mađarica ili Grkinja, Gijom Kaursen, sekretar vitezova Svetog Jovana, govori da je Čiček Hatun bila Srpkinja. Kaursenovo izlaganje dobija na značaju, ako se u obzir uzme, da je bio u kontaktu sa princom Džemom, sinom kog je sultanu Fatih Mehmedu rodila Čiček Hatun. 

 

Kako je Čiček došla u harem


U harem je stigla 1457. godine tokom konačnog osmanskog osvajanja Srpske despotovine. 1459. godine. Rodila je sultanu Mehmedu II princa Džema. Kaursen navodi da je Čiček Hatun poticala iz srpske vladarske porodice, ali ovo je skoro sasvim sigurno netačan navod i lako se može objasniti. Naime, princ Džem je hteo da istakne I plemićko poreklo sa majčine strane, a naravno otac mu je bio sultan Mehmed pa je sa očeve strane već pripadao najvišem sloju osmanskog društva.

Zanimljivo je da se Čiček  trudila da Džema otrgne od evropskog uticaja, ali nije uspela. Džem se oženio Elenom, koja je bila ćerka Nikole di Pitigliana.

Posle smrti oca Mehmeda II 1481. princ Džem nije mnogo čekao i ubrzo se  proglasio sultanom Anadolije. Došao je u sukob sa starijim bratom Bajazitom. Bajazit je takođe imao pretenzije na vlast s obzirom da je bio stariji.

Džem je uživao podršku nekoliko vezira u divanu kao i neki begovi, ali je presudnu podršku janjičara i velikog vezira imao Bajazit koji je ubrzo pobedio brata Džema i postao 8. turski sultan.

Tragična sudbina sina Čiček Hatun


Princa Džema su ubili janičari koji su pružali podršku  Bajazitu. Posle smrti sina, Čiček  je izbegla u Kairo, gde je i umrla 1498, u 67. godini života.

Posebno je interesantan  podatak da je upravo sudbina princa Džema poslužila kao inspiracija Ivi Andriću za lik Džem-sultana u čuvenom delu “Prokleta avlija”.

Manastir Ostrog

Dogodilo se u manastiru Ostrog: Čuda svetog Vasilija!

Zanimljivosti

13:00

4 maj, 2024

Mnogi poklonici koji nisu u mogućnosti da dovedu svoje bolesnike ćivotu Svetitelja, donose njihovu odeću i ostavljaju je pod ćivot Svetitelja, da tu prenoći bar jednu noć. Pored odeće, donose i hranu, najčešće šećer, i postupaju na isti način

Komentari(0)

Loading