BEOGRAD U ISTANBULU Kako je deo turske prestonice dobio ime srpske prestonice

M. M.

18:00

Zanimljivosti 0

Odgovor na ovo pitanje nudi priča o rimskom akvaduktu, tačnije dva rimska akvadukta, jedan u Beogradu, a drugi u Istanbulu.

BEOGRAD U ISTANBULU Kako je deo turske prestonice dobio ime srpske prestonice
Shutterstock

 

Ono što je Avala za Beograd to je Beogradska šuma (Belgrad ormani) za Istanbul, najlepša lokacija za izlete. Ali kako je jedna šuma u turskoj prestonici ponela ime srpske prestonice?

Odgovor na ovo pitanje nudi priča o rimskom akvaduktu, tačnije dva rimska akvadukta, jedan u Beogradu, a drugi u Istanbulu. Kada je Sulejman Veličanstveni osvojio beograd 1521. godine zatečen je akvadukt u besprekornom stanju. Iako Beograd tada  nije bio zvanično srpski u njemu su živeli Srbi i održavali njegovu infrastrukturu.

Tako je i akvadukt, izgrađen u vreme četvrte Flavijeve legije (166-180 godine), bio održavan od strane Srba. Kako je u okolini Istanbula bio sličan akvadukt tome Osmanlije su porobile preostalo srpsko stanovništvo i odvele ga do njihove prestonice, da rade isti posao.

Shutterstock

Iseljavanje Srba iz Beograda počinje odmah nakon njegovog osvajanja sredino 1521. godine. Stanovništvu je dozvoljeno da sa sobom ponesu mošti Svete Petke, ikonu Bogorodice i mošti carice Teofane. Posle je te svetinje otkupio patrijarh pošto je sultan zapretio da će ih uništiti.

Srbi koji su pošli u prestonicu Turske imali us brojne beneficije. Naseljeni su u šumi koja je ubrzo dobila ime po njima, Belgrad ormani. Osim održavanja akvadukta koji je radio po istom principu kao onaj u Beograd, oni su se bavili i graditeljstvom. U šumi je bio zabranjen lovi i seča drveća, a Srbi su čuvali devet istanbulskih izvora sa kojih se Istanbul snabdevao vodom. Šuma je bila naseljena do sredine 19. veka kada je zbog zagađene vode zavladala kuga koja je bila kobna po stanovnike šume.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Phototerapi (@phototerapi)

 

 

Komentari(0)

Loading