ZAPUŠTEN DVORAC Kome je pripadalo ovo bajkovito zdanje

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Pored najupečatljivijih i najpoznatijih dvoraca kao što je to Fantast porodice Dunđerski, ima nekoliko zdanja koja su zapuštena i čekaju svoj čas da ponovo zasijaju.

ZAPUŠTEN DVORAC Kome je pripadalo ovo bajkovito zdanje
Shutterstock

 

Etnička karta vojvodine je izuzetno šarolika. Njenom ravnicom su se kretali i ukrštali mnogi narodi, jezici i kulture, a za sobom su ostavljali izuzetno bogato nasleđe koje se do danas neguje.

Pored najupečatljivijih i najpoznatijih dvoraca kao što je to Fantast porodice Dunđerski, ima nekoliko zdanja koja su zapuštena i čekaju svoj čas da ponovo zasijaju. Takva je priča o veličanstvenom dvorcu nadomak Beočina, koji nosi ime svojih nekadašnjih vlasnika Špicera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dvorac Špicer, Beočin (@dvoracspicer)

 

Prvo ko su Špiceri? Porodica Špicer je bila bogata porodica nemačkog porekla. Nekadašnji južni delovi Ugarske su bili meta nekoliko kolonizacija i naseljavanja iz drugih krajeva habzburške monarhije. Pre Drugog svetskog rata ravnici severno od Save i Dunava živelo je mnogo Nemaca, a bilo je mnogo porodica koje su bili veleposednici.

Ede Špicer je bio suvlasnik beočinske cementare, a svoje imućstvo je hteo da potvrdi izgradnjom velelepnog dvorca. 1898. sagrađen je ovaj dvorac, a  projekat je uradio arhitekta Stajndl Imre, čije je najpoznatije delo zgrada parlamenta Mađarske u Budimpešti.

ZAPUŠTEN DVORAC Kome je pripadalo ovo bajkovito zdanje Shutterstock
 

U isto vreme kada je sagrađen dvorac, oko njega je uređen park koji je nazvan – Špicer bašta. Kombinovanjem različitih stilova arhitekture koja je bila zastupljena u Vojvodini u 19. veku, Špicerov dvorac je, po mnogima bio jedno od najlepših arhitektonskih blaga u ovom delu Evrope. Sagrađen je u kombinaciji gotike, romantike, renesanse i baroka, a sve to zajedno se zove eklektički stil.

Špicerovi su napustili svoj dvorac pred početak Drugog svetskog rata, a njhovi potomci i danas žive u Nemačkoj. Posle rata dvor je ima tragičnu sudbinu. Imao je neku namenu kao biblioteka, restoran ili bioskop, ali je ubrzo napušten i ostavljen da propada. Bilo je nekoliko pokušaja da se sanira šteta ali sve bezuspešno.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading