Južni Banat je SAVRŠENA VIKEND DESTINACIJA: Evo kako da spojite prirodu, kupanje i uživanje na samo sat vremena od Beograda!

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Putujemo po Srbiji i otkrivamo sjajna mesta za uživanje. A budući da ih ima mnogo, samo dodajemo na spisak one koje tek treba obići.

Južni Banat je SAVRŠENA VIKEND DESTINACIJA: Evo kako da spojite prirodu, kupanje i uživanje na samo sat vremena od Beograda!
Lepote Srbije/J.K

Mnogo puta smo pričali da od severa do juga zemlje zaista ima svašta da se vidi. Zahvaljujući Fejsbuk grupi Putujmo po Srbiji iznova dobijamo nove inspiracije, a ovoga puta jednu smo pronašli u Vojvodini.

Naime, reč je o Beloj Crkvi, kojima je mnogima dobro poznata zbog svojih jezera.

Južni Banat je SAVRŠENA VIKEND DESTINACIJA: Evo kako da spojite prirodu, kupanje i uživanje na samo sat vremena od Beograda! Lepote Srbije/J.K
 

Nalazi se u južnom Banatu, na nešto manje od 100 km od Beograda. Zanimljivo je da ovaj gradić ima četiri imena i nemačko nasleđe, pa su tako osim srpskog naziva, u zvaničnim dokumentima stajali i Fehertemplom (1355—1459), Weisskirchen (1717—1872) i Biserica Alba, Bela Crkva od 1918. godine što su imena grada na mađarskom, nemačkom, rumunskom i srpskom jeziku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Belocrkvanska kotlina spuštena je između Vršačkih planina na severu, do Dunava na jugu i Karpatskih planina na istoku. Otvorena je prema zapadu —Panonskoj niziji, zbog čega u odnosu na nju predstavlja njen poveći zaliv. Bela Crkva se nalazi u centralnom delu proširenja reke Nere, a kroz belocrkvansku kotlinu protiče i reka Karaš.

U okolini Bele Crkve postoji šest većih i više manjih veštačkih jezera, nastalih eksploatacijom šljunka, a upravo ova jezera privlače brojne turiste.

Gradsko jezero

Gradsko jezero je najposećenije, a ono se prostire duž leve strane puta za Kovin, uz zapadni obod Bele Crkve.

Južni Banat je SAVRŠENA VIKEND DESTINACIJA: Evo kako da spojite prirodu, kupanje i uživanje na samo sat vremena od Beograda! Lepote Srbije/J.K
 

Na severnoj strani je izgrađena betonska obala sa blagim prelazom ka većoj dubini iznad koje se nalazi restoran. Prosečna dubina jezera je 3 metra, a u toku maksimalnog vodostaja ne prelazi 6,5 metara.

Na jugoistočnom delu jezera nalazi se šljunkovita plaža dužine oko 80 metara koji posetioci rado koriste zbog blizine plivačkog, ronilačkog, vaterpolo kluba i skakaonice. Neposredno iza istočne obale nalazi se auto-kamp sa 250 jedinica, kao i apartmansko naselje, navodi se na sajtu belacrkva.org.

U blizini jezera nalaze se teniski tereni i košarkaški teren i park sa dečijim igralištem. Za bezbednost kupača u toku letnje sezone brine spasilačka služba, koja pruža prvu pomoć kada god je ona potrebna.

A koliko je ovo mesto lepo, pogledajte na fotografijama u galeriji, koje će vam sigurno biti inspiracija i koje će vas pokrenuti put Bele Crkve.

(Blic)

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading