PRELEPI PREDELI Destinacije u Srbiji koje svako treba da poseti, ovde priroda leči

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Srbija je prepuna mesta koja čekaju da ih otkrijete, a ovo su neke od destinacija koje možete da iskoristite za izlet i beg od gradske gužve, duša i telo će vam sasvim sigurno biti zahvalni.

Vlasinsko jezero
Shutterstock

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero je akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije, na planini Vlasini, sa površinom od 15 km² i dubinom do 35 metara. Jezero se nalazi na području opštine Surdulica na 1.204 metara nadmorske visine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Vlasina Lake Official (@vlasinsko_jezero1)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovo jezero je najveće veštačko jezero u Srbiji.
Okruženo je netaknutom prirodom, šumama i planinama.
Idealno je za kupanje, šetnje i ribolov.

Đerdapska klisura:

Đerdapska klisura je najduža (100 km) i najveća klisura u Evropi. Ona formira deo granice između Rumunije i Srbije, pri čemu se severno nalazi Rumunija a južno Srbija. Rumunski, mađarski, slovački, turski, nemački i bugarski naziv ima značenje železna vrata, dok je klisura u Srbiji poznata kao Đerdap. Na rumunskoj strani se nalazi nacionalni park Železna vrata , a sa srpske nacionalni park Đerdap.

Ovo je jedna od najdubljih klisura na svetu.

Pored impresivnih stena, možete videti i Trajanovu tablu, ostatak rimskog spomenika.

Ovčarsko-kablarska klisura

Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja jedinstvenu morfološku celinu. Udaljena je 18 km od Čačka. Usečena je između planinskih masiva Ovčara i Kablara. Dugačka je oko 20 km i odlikuje se strmim stranama i uklještenim meandrima Zapadne Morave. Morava je pregrađena branama pa su formirana dva veštačka jezera na hidrocentralama Ovčar Banja i Međuvršje. Najveća dubina klisure je 710 m. Klisura je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika I kategorije. O klisuri se stara Turistička organizacija Čačka.

Poznata je i kao “Srpska Sveta gora” zbog brojnih manastira. Ovde postoji deset srednjovekovnih manastira koji predstavljaju izuzetno atraktivan i značajan spomenički kompleks, jedinstven po mestu na kome se nalazi, ali i vremenu u kome je nastao. Uz reku se nalazi i Ovčar Banja, poznata po svojim lekovitim termalnim izvorima i prelepim bigrenim slapovima. Ovde možete uživati u pejzažima, šetnjama i pogledima na reku.

Golija

Golija je planina smeštena na jugozapadu Srbije.

Ovde se nalazi Golija-Studenica, rezervat biosfere UNESCO-a.Turizam se na Goliji razvija velikom brzinom, u poslednjih godina Golija je dobila savremene i uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje. Tokom zime dolaze gosti iz cele Srbije i inostranstva. Turisti Goliju posećuju i leti. Na Odvraćenici postoji hotel „Golija“, a s Ivanjičke strane i hotel „Golijska reka“.
Pored prirode, možete posetiti i manastir Studenicu.

Lepote Srbije su i na Instagramu:

 

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Komentari(0)

Loading