Beograd kroz oči putopisaca: Fascinantne priče stranih putnika

15:00

Turizam 0

Kako su strani putnici kroz vekove doživljavali Beograd? Otkrivamo zanimljive opise i priče putopisaca koji su posetili ovaj grad bele svetlosti.

Beograd kroz oči putopisaca: Fascinantne priče stranih putnika
Wikipedia /William Le Queux

Evlija Čelebija: Grad bele svetlosti

Beograd je tokom vekova bio mesto susreta različitih kultura i civilizacija, a mnogi putopisci su ga opisivali na svoj način. Jedan od najpoznatijih putopisaca koji je pisao o Beogradu je Evlija Čelebija, osmanski putopisac iz 17. veka. On je u svojim putopisima opisao Beograd kao "grad bele svetlosti" zbog belih zidina koje su okruživale grad. Čelebija je bio impresioniran monumentalnošću i snagom tvrđave koja je dominirala gradom, kao i živopisnim bazarima i živahnim ulicama prepunim trgovaca i zanatlija. Njegovi opisi daju nam sliku Beograda kao ključnog trgovačkog centra i vojnog uporišta Osmanskog carstva.

Lamartinova fascinacija Beogradom

Francuski diplomat i pisac Alfonse de Lamartin posetio je Beograd u prvoj polovini 19. veka. Njegovi opisi grada otkrivaju fascinaciju mešavinom orijentalne i evropske arhitekture koja je karakterisala Beograd tog vremena. Lamartin je bio zadivljen kontrastom između osmanskih građevina, poput džamija i hamama, i evropskih uticaja koji su postajali sve izraženiji. On je posebno istakao Kalemegdan, tvrđavu koja se uzdizala iznad ušća Save u Dunav, opisujući je kao "istorijski svedok" mnogih bitaka i sukoba.

Beograd kroz oči putopisaca: Fascinantne priče stranih putnika Shutterstock/Pobednik
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sir Džon Gardner Vilkinson: Beograd kroz britanske oči

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Britanski arheolog i putopisac Sir John Gardner Wilkinson posetio je Beograd sredinom 19. veka. Njegovi opisi grada pružaju vredan uvid u svakodnevni život Beograđana tog vremena. Wilkinson je opisao Beograd kao grad pun kontrasta – od luksuznih kuća bogatih trgovaca do skromnih kućica siromašnih radnika. Posebno je istakao gostoprimstvo lokalnog stanovništva, koje je uprkos teškim uslovima života, zračilo toplinom i ljubaznošću prema strancima.

Beograd kao inspiracija za umetnike

Beograd nije bio samo tema putopisaca već i inspiracija za mnoge umetnike koji su kroz svoja dela pokušavali da prikažu duh ovog grada. Mnogi slikari i književnici iz različitih delova sveta dolazili su u Beograd, fascinirani njegovom istorijom, kulturom i živopisnim prizorima. Njihovi radovi, koji uključuju slike, crteže i literarne opise, dodatno obogaćuju našu percepciju Beograda i čine ga neiscrpnim izvorom inspiracije.

Beograd kao istorijski dragulj

Opisi stranih putopisaca pružaju nam jedinstven uvid u Beograd kroz vekove. Njihove priče otkrivaju detalje koje često ne nalazimo u zvaničnim istorijskim zapisima, ističući Beograd kao grad bogate istorije i kulture. Kroz oči putopisaca, Beograd se pojavljuje kao grad koji je stalno evoluirao, prilagođavao se i napredovao, zadržavajući svoju jedinstvenu magiju i privlačnost. Ove priče ne samo da obogaćuju našu percepciju Beograda, već nas i inspirišu da istražimo i saznamo više o ovom fascinantnom gradu.

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading