Lekovita banja na obali slanog jezera: Nedaleko od Beograda nalazi se oaza zdravlja

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i banja "Rusanda" nalazi se na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji, u Melencima u Banatu na 16 kilometara od Zrenjanina.

Lekovita banja na obali slanog jezera: Nedaleko od Beograda nalazi se oaza zdravlja
Shutterstock

Rusanda je posebno zanimljiva gostima za turiste zbog neverovatnog okruženja i netaknute prirode, a osim rehabilitacije i lečenja brojnih oboljenja, u Banju Rusandu dolaze ljudi iz Srbije i regiona i radi preventive.

Ova lekovita banja leži pokraj jezera Rusanda koje pruža neverovatne lekovite darove i čini da se ova banja izdvaja od ostalih banja u Srbiji.

Banja Rusanda još od davnina je bila poznata po, pre svega, lekovitosti rusandskog blata, međutim prve zvanične potvrde lekovitosti i pogodnosti za nastanak lečilišta dolaze tek 1867. godine kada su uzorci poslati na analizu u glavni grad Austrije. Već tada je ustanovljeno da kvalitet voda i mulja Banje Rusande ne zaostaje u odnosu na poznate banje Marijenbad ili Francesbad.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, njegovo dno je ispunjeno čistim muljem, koje miriše na sumpor-vodonik, i neorganskog je porekla. Taj mulj i blato koje se izvlači iz jezera Rusanda jedno je od najlekovitijih u našoj zemlji… s obzirom na dugačku tradiciju ove banje, u jednom njenom periodu ovo blato je bilo izvoženo u glavne Evropske prestonice.

Šta leči Banja Rusanda?

Jedan od najvažnijih razloga posete brojnih gostiju jesu izvanredni uslovi za medicinsku rehabilitaciju u Banji Rusandi. Medicinska rehabilitacija se sprovodi kroz zdravstvenu zaštitu i ona je važna jer kroz nju prolaze svi kod kojih postoji mogućnost ponovnog nastanka oboljenja.

Oblasti u kojima je lekovitost voda, blata i medicinskih tretmana Banje Rusande posebno vidljiva jeste rehabilitacija nakon neuroloških oboljenja, stanja nakon traume ili hirurških intervencija, reumatoloških oboljenja, kožnih oboljenja, kao i kod deformiteta lokomotornog sistema kod dece.

Blato iz jezera Rusanda

Blato iz jezera Rusanda spada u red visokokvalitetnih zbog svog jedinstvenog fizičkog i hemijskog sastava. Čestice peloida su vrlo sitne, pa zahvaljujući finom zrnastom sastavu blato ima plastičan karakter, veliki toplotni kapacitet i malu toplotnu provodljivost.

Peloid je izuzetno lekovito i primenjuje se kroz kupanje u lekovitom blatu, potapanje određenih delova tela u blato, elektroforezu blata ili primenu u kozmetičkim tretmanima.

Najnovija istraživanja blata iz Rusande rađena su 2014. godine i pokazala su da se izvanredna lekovita svojstva nisu promenila već više decenija. To potvrđuje i sertifikat o kvalitetu i lekovitosti sa tačno definisanim indikacijama za balneološku primenu blata u terapiji.

Blato se iz jezera vadi sa čamaca na tradicionalan način i nakon upotrebe se sakuplja i vraća u jezero.

Kako doći do Banje Rusande

Kada je reč o ponudi smeštaja u Banji Rusanda pored stacionara u okviru Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Rusanda" nalazi se i prelepi motel "Lipov cvet", kao i brojni privatni smeštaj..

Za one koji vole kulutrne-turističke zanimacije spram sportskih, tu je takođe velika ponuda – može se obići nadaleko poznata Bečejska ergela, prekrasni grad Zrenjani, čuveni dvorac "Fantast", Carska bara, popularni lovni i ribolovni rezervat Ečka, banja Torda i još mnogo toga...

Od Beograda je udaljena 90 kilometara, 67 kilometara od Novog Sada i samo 16 kilometara od Zrenjanina.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading