U BLIZINI POZNATE BANJE NALAZI SE PRAVI DRAGULJ Srpsko jezero koje pleni lepotom, a kada ste već tu evo šta sve možete da posetite (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Naziv ovog jezera dovodi se u vezu sa istoimenim naseljem, na čijoj teritoriji je i formirano.

U BLIZINI POZNATE BANJE NALAZI SE PRAVI DRAGULJ Srpsko jezero koje pleni lepotom, a kada ste već tu evo šta sve možete da posetite (FOTO)
Shutterstock

 

Kada je, sada već daleke 1978. godine, pregrađena reka Moravica, na području naselja Bovan formirano je jezero, koje je vremenom postalo atrakcija tog dela naše zemlje.

Desetak kilometara udaljeno od Sokobanje, Bovansko jezero od Aleksinca deli oko 20 kilometara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naziv ovog jezera dovodi se u vezu sa istoimenim naseljem, na čijoj teritoriji je i formirano.

Kako navodi „Soko-banja.org“, pretpostavlja se da naziv naselja Bovan vodi poreklo još od starih Slovena. Tačnije, termin „bolvan“ su prasloveni koristili kako bi označili kip. Sa tim u vezi se navodi i pretpostavka da je ovo naselje nazvano Bovan zato što je, verovatno tu nekada davno postojalo svetilište slovenskih božanstava i da se u njemu nalazio kip koji je, zapravo, i zaslužan za naziv današnjeg naselja, pa i samog jezera.

Veštačko, a prirodno lepo

Koliko god možda čudno nekome zvučalo da je u pitanju jezero poznato po prirodnim lepotama, budući da je veštačkog porekla, Bovansko jezero to zaista i jeste.

U BLIZINI POZNATE BANJE NALAZI SE PRAVI DRAGULJ Srpsko jezero koje pleni lepotom, a kada ste već tu evo šta sve možete da posetite (FOTO) Shutterstock
 

Široko oko pola kilometra i dugo desetak kilometara, dostiže najveću dubinu od čak 50 metara.

Iako je u toku leta često posećena destinacija za stanovnike tog kraja, ne treba zaboraviti da je Bovansko jezero izuzetno značajno i u praktičnom smislu, uzevši u obzir da u gradu Aleksincu upravo zahvaljujući ovom jezeru sistem snabdevanja vodom nesmetano funkcioniše.

Blizina Sokobanje dodatna prednost

Uzevši u obzir da se jedno od najstarijih banjskih lečilišta na teritoriji naše zemlje nalazi tek na oko 15 minuta vožnje od Bovanskog jezera, to se smatra dodatnom prednošću.

Tokom letnje sezone se mogu opustiti na nekoj od uređenih jezerskih plaža, ali se i okušati u jedrenju, te iznajmiti pedaline, dok u toku cele godine na ovom jezeru mogu uživati i ljubitelji ribolova.

U BLIZINI POZNATE BANJE NALAZI SE PRAVI DRAGULJ Srpsko jezero koje pleni lepotom, a kada ste već tu evo šta sve možete da posetite (FOTO) Shutterstock
 

Međutim, kako ističe „Soko-banja.org“, ne treba zaboraviti da nije dozvoljena vožnja čamaca koji koriste benzinske motore, budući da se voda iz Bovanskog jezera primarno koristi za snabdevanje vodom grada Aleksinca. Izuzev smuđa i soma, riblji fond čine i šaran, tolstolobik i mrena, te manje količine štuke.

Bovansko jezero domaćin je i jedriličarske regate, koja nosi naziv „Bovan“ i organizuje se dva puta u toku godine i to u aprilu i u septembru mesecu.

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading