TAORSKA VRELA Slapovi valjevskog kraja ušuškani u šumama (FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Nizvodno od glavnog vrela nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije

Taorska vrela
Shutterstock

Taorska vrela danas su pomalo zaboravljena. Nepravedno - jer je prizor i dalje impresivan! Ušuškana u povlenskim šumama na proleće se voda i dalje preliva preko stena i stvara impozantan prizor.

Kada krenete iz Valjeva putem koji ide preko Lelića i Mravinjaca, naići ćete na selo Donji Taor. U tom selu izbijaju Taorska vrela i ulivaju se u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

U ovom prirodnom prostoru, nekad je postojalo 12 vodenica, a sada ih je ostalo samo nekoliko a ostaci građevina, iako trošni, doprinose celokupnom utisku mesta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Područje Taorskih vrela je prepoznatljivo po vrelskoj pećini u podnožju krečnjačkog odseka, odakle izvire glavno vrelo, i široj izvorišnoj zoni sa više malih periodskih izvora.

Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi.

Nizvodno od glavnog vrela nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji se završavaju vodopadom na ušću Vrelskog potoka u Skrapež, visine oko 4,5 metara.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je finansiran iz budžeta Grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading