Rajski prizor za nezaboravni doživljaj: Najbolja preporuka za jednodnevni izlet u Srbiji (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

U podnožju planine Povlen, u zapadnom delu Srbije, nalazi se fascinantan spomenik prirode Taorska vrela.

Taorska vrela
Shutterstock

Nekada je ova turistička atrakcija bila ponos Jugoslavije, mnogi su ova vrela upoređivali sa Plitvičkim jezerima i važila su za jednu od najpopularnijih destinacija u tadašnjoj državi. Gotovo da nije bilo turističkog časopisa koji na svojim stranama ne bi sadržao lepote Taorskih vrela.

Taorska vrela su kaskadni slapovi koji se nalaze na padinama planine Povlen u blizini Valjeva. Ovi neverovatni slapovi izviru u selu Donji Taor i predstavljaju spomenik prirode.

Poreklo reči Taor svojstveno je za planinski vrh, selo koje se nalazi u blizini ali generalno i za celu ovu oblast, ono predstavlja enigmu koja do danas nije rešena. Postoje hipoteze da je u pitanju reč keltskog porekla. Takođe, mnogi veruju da je ovuda vodio put širenja hrišćanstva i da je vrh dobio ime po gori Tavor u Svetoj zemlji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Taorska vrela Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Snaga Taorskih vrela nekada se koristila za rad vodenica i samo na ovom kratkom toku nalazilo ih se čak 12, u kojim se mlelo brašno za stanovnike obližnjih sela. Osamdesetih godina ovo mesto izgubilo je svoj puni sjaj i lepotu zbog preusmeravanja vode, zarad vodosnabdevanja Kosjerića, na taj način kapacitet vode se znatno smanjio i narušena je njihova prirodna lepota.

Danas su tu samo dve vodenice, od kojih je jedna obnovljena i radi, a druga je zarasla u mahovinu i prepuštena zubu vremena.

Idealno vreme za obilazak Taorskih vrela je od marta pa sve do kraja aprila. Tada je količina vode najveća, što vam garantuje sigurno uživanje u ovom remek-delu prirode.

Kako stići do Taorskih vrela?

Kao i za svako putovanje najbolje je da krenete automobilom do Taorskih vrela. Najbolje je preko Valjeva ka Kosjeriću i zatim skrećete ka selu Radanovci.

Ipak, ukoliko idete autobusom, iz Valjeva imate prevoz do sela Donji Taor. Ako izaberete voz, pruga od Valjeva prolazi klisurom reke Gradac a vi izlazite na Drenovački kik. Odatle imate oko sat vremena pešačenja do sela Radanovci.

@lepotesrbijee BELA CRKVA: Grad sa četiri imena, sedam jezera i 1001 neverovatnom pričom! #lepotesrbije #belacrkva #turizam #turizamsrbija #fyp #fypシ #srbija #foryoupage ♬ Chill Vibes - Tollan Kim
VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

Turizam

19:00

26 maj, 2024

Nalazi se ispod sela Visoka, u delu gornjeg toka Velikog Rzava. U Visočku Banju retko se svraća. Sklonjena je od svih puteva, čista, nedirnuta i malo poznata turistima. Na internetu i u turističkim vodičima, Visočka Banja predstavljena je s malo fotografija i tekstova, a mesto je koje bi svakako trebalo posetiti

Tagovi:

Komentari(0)

Loading